Zonnepanelen en reguliere stroom

NRC next onderzoekt het waarheidsgehalte van oneliners en uitspraken. Onlangs onderzocht de redactie de stelling van Shell dat zonne-energie rond 2040 een rendabel alternatief zal zijn voor stroom opgewekt met fossiele brandstoffen.

Op 17 december verscheen bij NRC Weekend de advertentiebijlage ‘Future Energy’ van olieconcern Shell. Daarin stelt Shell: “Met behulp van nieuwe technologieën en door stijgende prijzen van fossiele brandstoffen zal zonne-energie naar verwachting rond 2040 een rendabel alternatief zijn.”

Anderhalve maand later maakt het NOS Journaal een item waarin het lijkt of zonne-energie nu al meer dan rendabel is: “Zonnepanelen goedkoper dan reguliere stroom”, stelt het Journaal bij monde van Stichting Natuur en Milieu.

NRC next redacteurs onderwierpen de stellingen aan een nauwkeuriger blik. “Shell schrijft in de bijlage niet voor wie zonne-energie in 2040 een rendabel alternatief kan zijn. Voor Shell of voor de consument? Juist dat onderscheid maakt een wereld van verschil,” schrijft de redactie.

Ewald Breunesse, manager Energy Transitions bij Shell, laat desgevraagd weten dat Shell heeft gerekend met de kostprijs voor het opwekken van elektriciteit. Ook zegt hij dat Shell onder ‘rendabel’ verstaat dat “zonne-energie op zeer grote schaal concurrerend is met de fossiele energiebronnen”.

Uit het item in het Journaal en persberichten van Stichting Natuur en Milieu blijkt dat zij uitgaan van de consumentenprijs voor elektriciteit. De prijs die huishoudens dus betalen voor hun elektriciteit. Die ligt vele malen hoger dan de kostprijs waar Shell zijn berekening op baseert.

Scenario’s Zoals elke voorspelling, is die van Shell over de prijsontwikkelingen op de energiemarkt niet te controleren. Niemand kan met zekerheid zeggen hoeveel we in 2040 betalen voor olie, gas of zonne-energie. Dat zonne-energie pas over decennia kan concurreren met de kostprijs van elektriciteit uit fossiele brandstoffen, is onder experts een breed gedeelde mening.

De meeste scenario’s gaan ervan uit dat de prijsdaling van zonne-energie van de afgelopen jaren zal doorzetten, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. De prijs van fossiele brandstoffen zal juist omhoog gaan, omdat olie en gas door de groeiende vraag naar energie steeds schaarser worden en de milieubelastingen op CO2-uitstoot stijgen.

Als het gaat om de kostprijs voor producenten dan is zonne-energie volgens de meest betrouwbare schattingen inderdaad pas over enkele decennia een rendabel alternatief – 2040 valt daarbij wel in de categorie ‘conservatieve schatting’.

In de berichtgeving van Natuur en Milieu wordt duidelijk vermeld dat hun stelling alleen opgaat voor consumenten. Maar Shell laat in het midden op wie de stelling van toepassing is. De lezer wordt daardoor op het verkeerde been gezet: de suggestie is dat zonne-energie pas in 2040 rendabel zou zijn voor ieder van ons.

De prijs voor consumenten (21 cent per kilowattuur) kan nu al ruimschoots concurreren met elektriciteit uit het stroomnet (25 cent per kilowattuur).

Link naar het artikel: hier

Deel dit artikel

permalink