Oneindig hergebruik bouwmateriaal kansrijk

In Nederland gebruiken we vrijgekomen steenachtige materialen uit de GWW- en bouwsector meestal eenmalig als wegfundering. Dat kan beter, blijkt uit onderzoek dat Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) liet uitvoeren. Amsterdam kan een voortrekkersrol vervullen bij de transitie naar hoogwaardiger en oneindig hergebruik van steenachtige materialen.

Hoogwaardig hergebruik van steenachtige materialen wordt steeds belangrijker. Trendstudies geven aan dat de vraag naar wegfunderingen de komende jaren flink zal afnemen. Het aanbod aan steenachtige materialen daarentegen stijgt. Een verschuiving naar meer hoogwaardige toepassing van hergebruikt steenachtig materiaal ligt daarmee voor de hand, maar is zeker nog geen feit.

Slim en selectief slopen
Hoogwaardig hergebruik wordt mogelijk gemaakt door bij het slopen zo zuiver mogelijke materialen te maken. Slim en selectief slopen en gebruikmaken van nieuwe verwerkingstechnieken kunnen hieraan een bijdrage leveren. Deze zuivere materialen kunnen dan steeds weer (oneindig) worden toegepast als hoogwaardige grondstof in civiele constructies, de utiliteitbouw en woningbouw.

Hergebruik speelt daarmee, in het licht van de grondstoffenschaarste, een sleutelrol in de transitiegedachte naar duurzaam grondstoffenmanagement.

Veel potentie
Uit het onderzoek dat IBA liet uitvoeren blijkt dat er veel potentie is voor hoogwaardig hergebruik in de regio Amsterdam. In Amsterdam zijn alle partijen in het hergebruikproces, slopers, verwerkers en betonproductenten, dicht bij elkaar op een klein gebied aanwezig.

Samen met de strategische ligging aan het water en de grote afstand tot plaatsen waar de concurrerende zand- en grindwinning plaatsvinden, zijn dit de factoren die maken dat de potentie voor hoogwaardig hergebruik in Amsterdam hoog is.

Aanbevelingen gemeente
Het ‘Onderzoek naar potentie hoogwaardig hergebruik bouw- en sloopafval Amsterdam’ bevat aanbevelingen voor de gemeente Amsterdam om hoogwaardig hergebruik te bevorderen. Zo kan de gemeente partijen bijeenbrengen en een betere samenwerking binnen de keten stimuleren.

Als opdrachtgever kan de gemeente in het bestek van een nieuw project eisen stellen met betrekking tot hergebruik van materialen en koplopers op het gebied van hergebruik in een aanbesteding belonen.

Met deze en andere maatregelen kan Amsterdam vooroplopen in de transitie naar oneindig hergebruik van steenachtig bouwmateriaal.

Download Onderzoek naar potentie hoogwaardig hergebruik bouw- en sloopafval Amsterdam

Deel dit artikel

permalink