Eerste BREEAM-NL certificaten voor bestaande bouw
De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft vandaag tijdens de kick-off van de Dutch Green Building Week (ICDubo Rotterdam) de eerste BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik certificaten uitgereikt aan ANWB, SER, ING Real Estate, DWA en Kennedy Wilson/ Bank of Ireland Private Banking. De certificaten zijn overhandigd door Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC en COO Redevco.
Sinds 'BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik' in juni 2011 op vastgoedbeurs PROVADA officieel werd gelanceerd, kan het op warme belangstelling rekenen. De behoefte aan een 'all-in' duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen wordt dan ook sterk gevoeld bij de vastgoedeigenaren en -beheerders van Nederland.
Omdat dit tweede keurmerk van DGBC niet alleen het gebouw zelf beoordeelt, maar ook het beheer en gebruik ervan, is het extra relevant voor gebouwbeheerders.
Niet alleen fysieke kenmerken
Met BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik kan de duurzaamheidsprestatie van een bestaand gebouw worden bepaald en daarna steeds verder bijgesteld. De eigenaar, beheerder of gebruiker (of een combinatie natuurlijk) stelt via een zelf-assessment een nullijn en begint een verduurzamingsproces.
Vervolgens blijft hij dit jaarlijks monitoren met nieuwe assessments.
Echte duurzaamheid
Jaap Gillis vertelt: "Dit is een aanpak die recht doet aan het feit dat de echte duurzaamheid van een gebouw niet alleen afhangt van fysieke kenmerken, maar ook van de manier waarop het wordt beheerd en hoe de eindgebruiker ermee omgaat."
Er wordt gekeken naar drie deelgebieden: Asset, Beheer en Gebruik. 'Asset' is het gebouw zelf. De exploitatie ervan valt onder 'Beheer' en de manier waarop de gebouwgebruikers hun activiteiten in het gebouw managen, wordt beoordeeld onder 'Gebruik'.
Financiële voordelen
Gillis: "Hoe duurzaam je pand is, heeft invloed op de identiteit van het gebouw en op die van je hele bedrijf. De financiële voordelen zitten vooral in de toegenomen waardering van je pand in de ogen van huurders, medewerkers, commerciële relaties, enzovoorts. Bij hen staat duurzaamheid namelijk gewoon op het wensenlijstje dat ze je presenteren."
SER Hoofdkantoor te Den Haag
Yvette Quak, Facilitair bedrijf SER: "De SER is blij met de toekenning van het BREEAM-NL certificaat voor bestaande bouw en gebruik. BREEAM-NL maakt gebruik van een kwalitatieve weging in negen categorieën. Daarmee is BREEAM-NL meer dan alleen een milieukeurmerk, en dat juicht de SER toe."
ANWB Hoofdkantoor te Den Haag
Paul Bonnema, manager technisch beheer ANWB: "De ANWB heeft in haar visie opgenomen dat zij als maatschappelijke organisatie relevant wil zijn en daartoe mee wil gaan in huidige ontwikkelingen. De stimulering van duurzaamheid is zo'n ontwikkeling. Dit geldt niet alleen voor onze producten maar ook voor onze gebouwen."
De Thermo-Staete te Bodegraven
Jaap Dijkgraaf, algemeen directeur DWA: "Ons kantoor was tussen 2000 en 2008 het duurzaamste kantoor van Nederland. Daarom is het logisch dat we direct meedoen met dit keurmerk. Het is ook goed om te ervaren hoe de methodiek werkt en zelf ervaring op te doen om onze opdrachtgevers optimaal te kunnen adviseren bij de waardering van hun eigen vastgoed."
Marktplein-gebouw (Bijlmerplein) in Amsterdam Zuid-Oost
Michael Pettibone, asset manager bij Kennedy Wilson / Bank of Ireland Private Banking, eigenaar Marktplein-gebouw: "We zijn erg trots om deze certificering te ontvangen. Als eigenaren en beheerders van commercieel vastgoed over de hele wereld nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en erkennen wij de noodzaak om de impact van ons vastgoed op het milieu te begrijpen en verbeteren."
WTC Amsterdam, Toren E
Anne de Jong, portfolio manager van het ING Dutch Office Fund: "Duurzaamheid is een logisch gevolg van onze beleggingsstrategie gericht op hoogwaardige kantoorgebouwen op de beste locaties. We zullen de komende jaren doorgaan met het verder verduurzamen van de portefeuille. Uiteraard maken we de behaalde resultaten graag zichtbaar, om ze verder te kunnen verbeteren. "
Meer informatie: breeam.nl
Foto: De Thermo-Staete in Bodegraven.