Dirk Sijmons nieuwe hoogleraar Landschapsarchitectuur

Het College van Bestuur van de TU Delft heeft Ir. Dirk Sijmons (1949) voor een periode van vier jaar benoemd tot Hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de afdeling Urbanism van de Faculteit Bouwkunde TU Delft.

Dirk Sijmons is directeur van H+N+S Landschapsarchitecten in Amersfoort. Als directeur van dit bureau is hij betrokken geweest bij zeer uiteenlopende thema's als landschap en leisure, water en landschap en energielandschappen en spraakmakende projecten als IJburg en het programma Ruimte voor de Rivier.

In 2001 ontving zijn bureau de Prins Bernhard Cultuurprijs voor Toegepaste Kunst. Sijmons kreeg in 2002 bovendien de Rotterdam-Maaskantprijs voor zijn inzet om landschapsarchitectuur als een integraal onderdeel van de ruimtelijke ordening te gaan zien. In 2007 nam hij de prestigieuze Edgar Doncker Prijs in ontvangst.

Sijmons kreeg de prijs in de categorie Waarachtig Nederlandse Cultuur. In de periode 2004-2008 was Sijmons de eerste Rijksadviseur voor het Landschap. In 2008 trad hij aan als hoogleraar Environmental Design aan de faculteit Bouwkunde TU Delft. Sijmons behaalde aan deze faculteit zelf in 1977 zijn diploma als architect.

Sijmons verlegt nu het zwaartepunt in zijn carrière naar zijn hoogleraarschap, maar zal nog wel anderhalve dag per week verbonden blijven aan H+N+S. Sijmons gaat per 1 oktober 2011 aan de slag als de nieuwe hoogleraar Landschapsarchitectuur. In het voorjaar van 2012 zal Dirk Sijmons zijn intreerede houden.

Landschapsarchitectuur
TU Delft Dirk Sijmons zal zich - voortbordurend op het werk van zijn voorganger - inzetten voor de verankering van landschapsdynamiek in het onderwijs en onderzoek van de faculteit Bouwkunde TU Delft.

Een focus zal liggen op het uitbouwen van de master track landschapsarchitectuur. Daarbij zal Sijmons nadrukkelijk de samenwerking met de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen TU Delft en de Wageningen Universiteit opzoeken.

Bron: TU Delft

Deel dit artikel

permalink