Nationaal Congres Energie & Ruimte
De Technische Universiteit Delft organiseert op 22 september 2011 het Nationale Congres Energie & Ruimte, waarin de koppeling van ruimtelijke planning aan duurzame energiesystemen centraal staat.
Het congres is bedoeld voor provinciale en gemeentelijke overheden, marktpartijen, academici en studenten die zich op het terrein van duurzame energie en/of ruimtelijke planning bezig houden. Studenten hebben gratis toegang na inschrijving.
Transitie nodig
Binnen de komende 40 jaar is een transitie nodig van eindige fossiele naar oneindige duurzame energiebronnen. Dit kan niet zondermeer in het huidige systeem en vraagt om een aanpassing van ruimtelijke planning. Duurzame energiebronnen komen in verschillende kwaliteiten voor en zijn meer gebonden aan hun locatie.
Daarom is het voor een duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving, op alle schaalniveaus, van belang om energie integraal mee te nemen binnen de ruimtelijke planning.
EOS
Het Nationale Congres Energie & Ruimte vindt plaats ter afsluiting van het 5-jarige EOS-onderzoeksprogramma SREX dat met steun van Agentschap NL is uitgevoerd. De binnen SREX ontwikkelde methodiek en een boek met de onderzoeksresultaten zullen tijdens het congres gepresenteerd worden.
Sprekers
Tijdens het congres zullen belangrijke gastsprekers aan het woord komen die zich op hetzelfde speelveld bezig houden, zoals:
- Jo Hermans (emeritus hoogleraar Natuurkunde RU Leiden, auteur van de Energie Survival Gids)
- Dirk Sijmons (H+N+S landschapsarchitecten, hoogleraar Environmental Design TU Delft)
- Serge Salat (CSTB, Frankrijk, leider onderzoek energie en stedelijke typologieën in Parijs)
Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met Agentschap NL en het Delft Energy Initiative (DEI). Meer informatie over het congres en inschrijving via: congres.exergieplanning.nl
Achtergrondinformatie
SREX staat voor Synergie in Regionale Planning en Exergie; binnen het programma is een methodiek ontwikkeld voor regionale planning gebaseerd op duurzame regionale energiesystemen. De methodiek stoelt op het exergieprincipe.
Volgens de wetten van de Thermodynamica is exergie het deel van energie waarmee arbeid kan worden verricht, eenvoudig te beschrijven als het kwaliteitsdeel van energie. Bij de transitie naar een energiesysteem dat onafhankelijk is van fossiele bronnen, wordt een bewuste omgang met de kwaliteit van (rest)energie van essentieel belang.
Aan het programma werkten onderzoekers van 5 verschillende instellingen mee:
- TU Delft, Faculteit Bouwkunde
- Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen
- Wageningen Universiteit, Faculteit Landschapsarchitectuur
- Hogeschool Zuyd, Onderzoeksgroep Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling
- TNO-Deltares, Bouw en Ondergrond
Meer informatie over SREX is te vinden op exergieplanning.nl