Investering in energiebesparing ruim een miljard euro

Agentschap NL ontving in 2010 ruim veertienduizend aanvragen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is beduidend meer dan in het voorgaande jaar. De stijging is een goede graadmeter voor de economische ontwikkeling in Nederland.

Niet alleen het aantal aanvragen kende een toename, ook het investeringsbedrag waarvoor EIA is aangevraagd steeg met meer dan twintig procent tot ruim 1 miljard euro. Zo blijkt uit het EIA jaarverslag over 2010 dat net is verschenen.

98 miljoen 
Vooral de sectoren industrie, bouw en handel & vervoer investeerden meer dan een jaar geleden. Daar staat tegenover dat financiële instellingen, ondernemers in de tuinbouw en bedrijven uit de aardolieindustrie een lager investeringsbedrag meldden. Vanuit de EIA worden de gehonoreerde investeringen in totaal met circa € 98 miljoen financieel ondersteund.
 
Flinke CO2-reductie
De EIA is als stimuleringsinstrument al veertien jaar een constante factor in het energiebeleid van de rijksoverheid. Over deze afgelopen periode leveren de investeringen een CO2-reductie op van gemiddeld 1.500 kiloton per jaar.

Al ruim € 11,5 miljard aan investeringen in energiebesparing en duurzame energie voldeden aan de voorwaarden van de EIA.
 
Meer informatie?
Agentschap NL voert de EIA-regeling uit. Met de EIA kunnen bedrijven 41,5% van de investeringskosten in energiebesparende technieken en duurzame energie aftrekken van de fiscale winst.

Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage; het bedraagt ongeveer 10% van de goedgekeurde investeringskosten.

Meer informatie: Downloaden jaarverslag

Deel dit artikel

permalink