Een lokaal duurzaam energiebedrijf opzetten; een hele (vruchtbare) onderneming!
Op 23 maart organiseerde het platform Duurzaam Gebouwd het eerste in de reeks van zes Praktijkseminars. Het thema van deze middag: Het succesvol opzetten van een Lokaal Duurzaam Energiebedrijf. Een verslag van een middag vol visie, interactie, tips, concrete adviezen en een interessant netwerk. Ook voor de organisatie was het een succes: Alle 60 beschikbare plaatsen waren bezet.
De deelnemers werden door dagvoorzitter en hoofdredacteur Gerard Vos direct geïnstrueerd dat het geen luistermiddag mag worden. Interactie door tussentijds vragen stellen staat vrij, ook tijdens de presentaties. Zo ontstaat direct een levendig geheel. Juist hiervoor kiest de organisatie voor een beperkt aantal deelnemers.
Groen Geld
Vijf sprekers zijn gevraagd om kennis te delen over een Lokaal Duurzaam Energiebedrijf (LDEB). Stuk voor stuk experts met veel kennis vanuit de praktijk.
Jeroen Roos, projectmanager bij BuildDesk Benelux, had de opdracht een inleiding te verzorgen door de definitie en heldere kaders te schetsen. Hierin slaagde Jeroen met gemak. Er ontstond direct een discussie tussen deelnemers over de stelling dat een LDEB altijd winst moet maken en dat je op zoek moet naar Groen Geld voor de financiering.
Belangrijkste les bij het opzetten van een LDEB volgens Jeroen: het is en blijft geen hobby maar serious business! Dus hier hoort een businessplan bij.
Dit werd direct beaamd door Michel Chatelin, Advocaat en partner bij Eversheds Faasen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Juridische verankering van risico's zoals bij financiering, continuïteit, opstalrecht, etc. dit is toch echt het begin van het hele proces!
Bedenk hierbij ook goed wat je intern wilt doen en wat je beter kan outsorcen. Deelnemers krijgen van Michel een prachtige cheklist om te volgen. Dit is praktische informatie wat de deelnemers verder kan brengen!
Verwachtingsmanagement
Misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van een LDEB op dit moment is TexelEnergie. Directeur Brendan de Graaf is vanuit Texel aangemeerd in Houten en verteld als rasondernemer in vlot tempo over zijn unieke project. Bijzonder is dat TexelEnergie verder denkt dat alleen duurzame energieopwekking.
Ook energiebesparing is een aandachtspunt en krijgt door een wedstrijd een prachtige podium. Ook Brendan hamert weer op het belang van een goed businessplan en vooral ook op gedegen marktonderzoek en verwachtingmanagement. Wees eerlijk en reëel over ambitie, termijn en resultaat en zorg voor de juiste (lokale) communicatiekanalen. De pauze die volgde werd door de deelnemers ruimschoots aangegrepen voor netwerken.
Drie voorbeelden
Na de break presenteerde Wybe Theijse van Metrum Vastgoedontwikkeling, in rap tempo drie voorbeelden van lokaal duurzame energiebedrijven; DEVO Veenendaal, Energiecombinatie Bergerden en een op te zetten LDEB op bedrijventerrein Hessenpoort Zwolle.
Niet alledrie de projecten werd een doorslaand succes. Maar door succesvolle en mislukte praktijkvoorbeelden te schetsen krijgen de deelnemers inzicht in do's en dont's uit de praktijk. Gaat dit leiden tot meer (succesvolle) LDE bedrijven?
Keten
Als slotspreker was een Eneco uitgenodigd. De eerste vraag die hierbij opkomt: Is dit wel een bijeenkomst waar traditionele energieleverancier zich thuis voelt? Het gaat toch ook om de (nieuwe) concurrent? Hans Kurstens van Eneco stelt ons direct gerust..: De ondermening is eigendom van o.a. 60 lokale overheden en ontwikkelt zich een weg van het traditionele energiebedrijf naar nieuwe rollen in de keten.
Toch blijf je bij elk woord het idee houden dat Kurstens er helemaal niet op zit te wachten...lokaal duurzaam energiebedrijf.... nou nee. Aan de andere kant heeft elke expert deze middag de deelnemers juist gezegd dat outsourcing van activiteiten belangrijk is. Dit is dan weer een enorme kans voor de huidige energieleveranciers zou je zeggen.. Of, zoals Kurstens het noemt: een transitie van energieleverancier naar energieregisseur.
Bijvoorbeeld bij programmaverantwoordelijkheid (het zorgdragen voor uitgifte). Vreemd genoeg noemt hij het de financiele logistiek overnemen als praktisch zeer moeilijk uitvoerbaar. De eigen ambitie van Eneco mag in het perspectief van dit seminar niet onbenoemd blijven: een volledige duurzame energievoorziening in 2030.
Duurzaam Vastgoed
Onder applaus van de deelnemers sloot de dagvoorzitter het 1e Praktijkseminar van Duurzaam Gebouwd in 2011 af. Op naar 26 april in Amsterdam, dan gaat het volgende Praktijkseminar over Duurzaam Vastgoed. Sprekers zijn dan o.a. DGBC, ABN Amro, DWA, DGMR en Troostwijk.
De reeks Praktijkseminars zijn opgezet om de kennisdeling over specifieke thema's te faciliteren. Per sessie is er ruimte voor maximaal 60 deelnemers.
Zie ook: www.duurzaamgebouwd.nl/praktijkseminar
Tekst: Duurzaam Gebouwd
Foto's: Medea Huisman