Herbestemmen kantoren naar woningen aangewezen route
In tegenstelling tot minister Donner van Binnenlandse Zaken vindt Grontmij dat lege kantoorpanden wel degelijk kunnen worden herbestemd tot woningen.
Er staan voldoende panden leeg op locaties die zeer geschikt zijn voor een woonbestemming. Bovendien is hergebruik van deze kantorende meest duurzame oplossing voor de leegstand omdat het onnodig extra beslag op de schaarse ruimte in ons land voorkomt.
Vergrijzing
Volgens Grontmij kan herbestemming worden gerealiseerd door middel van een gebiedsgerichte aanpak en in samenwerking met overheden, ontwikkelaars en corporaties. Een voorbeeld waarbij dit succesvol wordt toegepast is het project 'Hart van Zuid' in het centrum van de gemeente Hengelo waar Grontmij bij betrokken is. Deze voormalige locatie van de Storkfabriek wordt herontwikkeld tot een nieuw woon- en werkgebied.
Gezien de vergrijzing biedt het herbestemmen van lege kantoren naar appartementen voor ouderen een uitgelezen kans. Het adviesbureau onderschrijft dan ook het actieprogramma van minister Schultz van Infrastructuur.
2 miljoen vierkante meter
De groeiende groep ouderen heeft behoefte aan kwalitatief hoogwaardige woningen op een goed te bereiken locatie. In Nederland staat bijna 6 miljoen vierkante meter kantoor leeg. Een eerste schatting geeft aan dat hiervan 2 miljoen vierkante meter zeer geschikt voor woningbouw is.
Op de geschatte 2 miljoen vierkante meter zouden ongeveer 20.000 appartementen gebouwd kunnen worden. Deze woningen zullen niet, zoals minister Donner beweert, tweederangs zijn, omdat het gros van de kantoorgebouwen volgens Grontmij voldoende flexibel is in techniek en indeelbaarheid om te transformeren naar duurzame, hoogwaardige appartementen.
Het adviesbureau werkt zelf op dit moment aan een strategisch huisvestingsplan voor haar kantoren. Uitgangspunt van dit plan is revitalisering van bestaand vastgoed, omdat dat de meest duurzame keuze is. Voor de kantoren die Grontmij eventueel achterlaat zal zij een herbestemmingsplan aan de eigenaar ter beschikking stellen.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Een andere bestemming betekent nog niet een ander gebruik, was het maar zo. "Twee miljoen m2 kantoren is zeer geschikt voor wonen". Op basis waarvan? Veel kantoren staan op moeilijke plekken met veel lawaai, zoals snelweg lokaties. Bovendien moeten ze ook nog gemakkelijk herindeelbaar zijn. Een woning stelt andere eisen dan een kantoor en de eigenaar moet meewerken, dat blijkt uit onderzoek niet vanzelfsprekend. Van Grondmij had ik onderbouwing verwacht. Tussen de A2 en de metro ligt in Amsterdam een groot kantorengebied met vierstrookswegen en ruim parkeren. De leegstand is in sommige delen zo'n 50%. Bereikbaarheid is blijkbaar niet zo belangrijk als op deze plek vaak beweerd wordt.
Om kantoren een andere bestemming te geven zoals de Grondmij aangeeft ombouwen naar woon gebouwen, zal het nodig zijn dat er creatieve geesten zich er over buigen. de starre denkers moeten maar een beetje inschikken.Er is geen excuus om niet om te bouwen naar woningen. De locatie langs een verbindende snelweg is allleen maar goed. Dan is er een goede ontsluiting voor het bewoners verkeer.op andere plaatsen bouwen wij ook woningen langs verbindende snelwegen. GrondMij ontwikkel maar door.
Waarom gelijk de beperking tot wonen. Misschien zijn er nog wel andere oplossingen. Stel gewoon dat bestemmingen eenvoudiger kunnen worden gewijzigd.
het grootste volume tbv invulling transformatie kantoorpanden valt te halen in ouderen- en studenten- cq jongerenhuisvesting.
De meeste kans op succes bij revitalisering is het alsnog samenbrengen van vraag en aanbod in de nabije toekomst. In mijn beleving zijn dat goede appartementen voor ouderen. Maar natuurlijk doen alle andere huurders ook mee. Voor alle nieuwe huurders geldt echter: de opbrengst zal altijd minder zijn dan kantoorhuur. En het belangrijkste argument blijft ook overeind: revitaliseren is duurzamer dan bouwen!