Michel Chatelin is partner bij Eversheds Faassen en kijkt nader naar de juridische aspecten van een Lokaal Duurzaam Energiebedrijf.
Zie je een toeloop in mensen die een Lokaal Duurzaam Energiebedrijf (ldeb) willen starten?
"Ja, de afgelopen twee jaar is er duidelijk een trend ontstaan om een ldeb te starten. Van particuliere initiatiefnemers tot lokale overheden. Ook bestaande spelers zoals energiebedrijven en installatiebedrijven zijn actief."
Zijn juridische componenten bij het starten van een ldAB belangrijk?
"Zeker. De juridische componenten varieren van de te kiezen rechtspersoon tot sector specifieke regelgeving die van toepassing is op levering van energie."
Wordt de juridische aspecten in de praktijk onderschat?
"Ja, vaak wel. Met name de complexiteit van toepasselijke wet- en regelgeving. Denk aan aanbestedings en staatssteun aspecten bij overheidsbetrokkenheid. Of aan vereisten die gesteld worden aan het leveren van elektriceit. Niet altijd worden de risico's tijdig onderkend. Als wij aan boord komen dan helpen we bij de inventarisatie en het managen van deze risico's."
Een lokaal duurzaam energiebedrijf willen starten, is dat niet veel te ingewikkeld?
"Als je weet wat je doet is het niet ingewikkeld. Voor nieuwe toetreders zonder ervaring op de energiemarkt is het vinden van de juiste partners die wel de nodige ervaring meebrengen belangrijk om tot een succesvolle realisatie te komen."
Seminar
'Succesvol opzetten van een Lokaal Duurzaam Energiebedrijf' is een kwalitatief hoogwaardige bijeenkomst op 23 maart in Houten. Hier worden praktijkvoorbeelden gegeven, relevante kennis gedeeld en er is ruimte voor prikkelende discussies. Een van de sprekers deze dag is Michel Chatelin met het onderwerp 'De juridische (on)mogelijkheden van een lokaal duurzaam energiebedrijf (LDEB)'.
Meer informatie en inschrijven: Praktijkseminar