Tweede ronde Duurzame Dorpen in Overijssel
Vandaag start de tweede editie van Duurzame Dorpen Overijssel. Buurtgemeenschappen worden uitgedaagd met het beste duurzame plan voor hun gemeenschap te komen. Een gesprek met Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu van Overijssel.
Behalve energiebesparing hoopt Theo Rietkerk gedeputeerde in Overijssel van Ruimte, Wonen en Milieu, dat sport en gemeenschapszin veel aandacht zullen krijgen in de duurzame plannen voor de Duurzame Dorpen Overijssel.
Eerste ronde
De eerste ronde Duurzame Dorpen was een groot succes. Met veel enthousiasme werkten negen dorpsgemeenschappen en een stadswijk aan een grote variëteit aan duurzame oplossingen die het energieverbruik en de CO2-uitstoot in de buurt zou verminderen.
Winnaar Hoonhorst kreeg de hoofdprijs van 1,5 miljoen Euro niet alleen vanwege de plannen voor duurzame energieopwekking maar ook voor een 'materielotheek' voor gezamenlijke aanschaf en gebruik van materieel en de participatie van arbeidsongeschikten en gehandicapten in energieprojecten.
"Hoonhorst had niet alleen een energie agenda, maar het plan had ook een milieu- en sociale kant. Duurzame Dorpen versterkt de binding in leefgemeenschappen. Het is prachtig om te zien hoe burgers het initiatief nemen om gezamenlijk energiebesparing te realiseren en hun zelfredzaamheid te vergroten," zegt Theo Rietkerk.
Transition Towns
De deelnemers krijgen via studenten van Hogeschool Saxion Kenniscentrum Leefomgeving en ervaringsdeskundigen van Transition Towns extra informatie.
"Speciale energiecoaches en in 'energie cafés' kunnen bewoners hun ideeën neerleggen. De regionale TV zal tijdens de competitie opnamen maken zodat veel meer mensen op de hoogte worden gebracht van de energiebesparende vindingen die ze in en om hun huis kunnen realiseren." Rietkerk hoopt dat dit jaar meer stadswijken mee zullen doen aan de competitie.
Rietkerk was nauw betrokken bij de vorige editie en heeft voor deze nieuwe competitie zorg gedragen voor een extra sportieve inbreng. "Ik heb de voetballers René Eijkelkamp en Jaap Stam gevraagd mee te helpen het sportieve element in de duurzame plannen te ondersteunen. Ze hebben hun begeleiding toegezegd, en Ruud Lubbers zal voor wat betreft de inhoudelijke kant van de competitie als juryvoorzitter betrokken zijn," voegt de CDA lijsttrekker voor de Provinciale Staten er bijna achteloos aan toe.
Veel energieloketten
Met de opening van de nieuwe ronde Duurzame Dorpen die vandaag wordt gestart door Staatssecretaris Jaap Atsma, is de aandacht van de grote politiek, het provinciale bestuursniveau, bij de kleine wijken en buurt initiatieven nog eens onderstreept.
Rietkerk: "Als provincie kunnen we veel betekenen op het gebied van milieu en energie. We hebben bijna 25 energieloketten gefinancierd en inmiddels tal van voorbeelden waarbij de provincie, ook risicodragend, investeerde om duurzame energie mogelijk te maken en om bijvoorbeeld restwarmte in nuttige energie om te zetten. De energieagenda is de agenda van de toekomst."
Voor deze nieuwe competitie is 1 miljoen Euro beschikbaar, waarvan een deel voor de prijsuitreiking. Duurzame Dorpen is een onderdeel van het Energiepact Overijssel waarin de provincie streeft naar een reductie in de CO2-uitstoot van dertig procent. De komende maanden zullen de deelnemers weer tal van voorstellen doen. Op 16 april is er een informatiemarkt voor de deelnemende partijen. 11 november volgt de conferentie CO2 neutrale stad in Zwolle. Kort daarna volgt de prijsuitreiking.
Tekst: Ronald van Bochove
Meer informatie: Duurzame dorpen
Meer informatie: Transition Towns
Meer informatie: Saxion