Angst voor 'double dip' woningbouw

Het gaat niet goed met de markt voor nieuwbouwwoningen. De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) vreest een 'double dip'.

Volgens de NVB is het dieptepunt van de bouwproductie nog niet bereikt. De productie zakt dit jaar onder de 50.000 huur- en koopwoningen, verwacht de organisatie. Volgend jaar worden dat er 60.000 woningen, om in 2013 weer onder de 50.000 te zakken.

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) kwam recent nog met cijfers die wezen op een groei van de woningbouwproductie. De NVB vindt die cijfers niet nauweurig, omdat ze zijn gebaseerd op het aantal afgegeven bouwvergunningen. De NVB baseert zich op de daadwerkelijk verkochte woningen.

Brandbrief
In een brandbrief aan het kabinet pleit de NVB voor maatregelen. Het gaat daarbij om landelijke coördinatie over de leningscriteria van koopwoningen en om besteding van het resterende geld van de Stimuleringsregeling Woningbouw aan koopstarters. Verder wil de NVB dat er een overleg komt met gemeenten en marktpartijen over een verantwoord grondbeleid.

Minder te besteden
Volgens de NVB stagneert de belangstelling voor nieuwbouw onder meer door de groeiende hypotheekrente, terwijl de banken strenger zijn geworden bij het vertrekken van hypotheken. Koopstarters hebben daardoor soms wel 30% minder te besteden dan in 2010.

Bron: RTL

Deel dit artikel

permalink