Eerste verwarmingsketel die elektriciteit opwekt

Eerste verwarmingsketel die elektriciteit opwekt

Remeha introduceert als eerste fabrikant ter wereld een HR-ketel die behalve warmte en warm water ook elektriciteit levert.

De eVita van de Nederlandse cv-ketelfabrikant is een privé-energiecentrale die zorgt voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast besparen huishoudens met de eVita HRe-ketel tot 25% op hun totale energierekening.

Na VR (Verbeterd Rendement) en HR (Hoog Rendement) is de HRe-ketel ('e' voor elektriciteit) de volgende stap in de ontwikkeling van warmtetechnologie. Met de eVita van Remeha beschikken huishoudens over een persoonlijke energiecentrale. De eVita is voorzien van een gasaangedreven Stirling zuigermotor. Deze begint elektriciteit te leveren als de verwarming aanslaat. Wanneer de vraag in huis lager is dan de elektriciteitsproductie, dan wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De meeste energiemaatschappijen geven hiervoor een terugleververgoeding, wat consumenten een besparing oplevert.

Gemiddeld kan de eVita voorzien in 65% tot 75% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte. Daarmee past deze wereldprimeur in de maatschappelijke trend naar meer lokale opwekking van energie.

Lagere energierekening en CO2-uitstoot
Door zelf elektriciteit op te wekken met de eVita kunnen huishoudens tot 25% op hun energierekening besparen. Bij een huishouden met een gasverbruik van 2000 kubieke meter per jaar is de jaarlijkse besparing circa 410 euro.

De eVita heeft een extreem hoog rendement van ruim 140%. Gebruik van de HRe-ketel levert een jaarlijkse CO2-reductie per woning op van circa 1000 kg CO2. Dit is vergelijkbaar met ongeveer vier maanden de auto laten staan.

Ten opzichte van de elektriciteit die een elektriciteitscentrale opwekt is de CO2-reductie circa 60%. Om die reden komt de eVita bij aanschaf in aanmerking voor een overheidssubsidie (subsidie Duurzame Warmte) van vierduizend euro. Daarnaast bieden diverse gemeenten aanvullende subsidies en financieringsmogelijkheden.

Intelligent Energy
"Consumenten kiezen steeds bewuster voor duurzaamheid en voor hun portemonnee, zonder concessies te willen doen aan hun wooncomfort," zegt David Coenen, directeur Nederland van Remeha. "Met de eVita sluiten we aan bij die ontwikkeling. Onder de noemer Intelligent Energy ontwikkelt Remeha een reeks producten die slimmer omgaan met energie en daardoor zorgen voor een lager energieverbruik, CO2-uitstoot en energierekening. De Remeha eVita kan ook worden gecombineerd met de Remeha ZentaSOL zonneboiler, waardoor de CO2-reductie nog hoger wordt."

De eVita is de afgelopen jaren uitgebreid getest bij enkele honderden huishoudens in Nederland. De nieuwe HRe-ketel wordt geleidelijk geïntroduceerd, omdat installateurs bij Remeha eerst een certificering voor de nieuwe technologie moeten behalen.

De eVita is toepasbaar in nieuwbouw of bestaande bouw. Zowel in uiterlijk als in het dagelijks gebruik is er geen verschil met een normale HR-ketel. Gebleken is dat de besparing het grootst is bij huishoudens met een gemiddeld tot hoge warmte- en warmwaterbehoefte.

Via de website van Remeha  kunnen consumenten nagaan welke besparing de eVita in hun woonsituatie kan opleveren.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reacties

Met deze ketel maak je je eigen grijze stroom. Heb je een contract voor groene stroom dan neem je dus per saldo minder groene stroom af.

In een niet geïsoleerde woning een prima oplossing. Ik kies er liever voor om mijn woning te isoleren. Daardoor staat mijn CV ketel bijna nooit aan (en zal die dus ook geen stroom genereren) maar bespaar ik sowieso op mijn gasverbruik. 2000m3 is toch ook niet meer van deze tijd?

Sorry Remeha, maar U bent toch echt niet de eerste in de wereld met een HRe ketel. Baxi was U voor. Voor de rest een mooi product.

@OLAF de grens tussen groene en grijze stroom is niet zo duidelijk. Dit werkt hetzelfde als bij WKK (Warmte KrachtKoppeling) in de glastuinbouw heel gebruikelijk. De grijze stroom wordt tegen een zo aantrekkelijk tarief teruggeleverd, dat tuinders meer gas gebruiken dan voor hun verwarming nodig is. Een wonderlijke "duurzame" wereld.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up