Accoya-hout behaalt Cradle to Cradle-certificaat

Het Accoya-hout heeft als ‘gold standard’-product de prestigieuze Cradle to CradleSM (C2C)-status bereikt.

Het behalen van de C2C Gold-certificering bevestigt dat Accoya unieke milieuvriendelijke eigenschappen heeft. Accoya is een duurzame en stabiele houtsoort, die op niet-giftige wijze behandeld wordt. Bij de productie van Accoya wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hout uit verantwoord beheerde bossen (onder andere met FSC-keurmerk).

C2C
Het C2C-certificaat is wereldwijd een van de belangrijkste eco-keurmerken. Milieuadviesorganisatie MBDC voert de onafhankelijke certificeringstoetsing uit, waarin bepaald wordt of producten, diensten en gebouwen voldoen aan de C2C-duurzaamheidsprincipes.

Cradle to Cradle is een ontwerpfilosofie, ontwikkeld door Michael Braungart en Michael McDonough, die uitgaat van het op een positieve manier benaderen van duurzaamheid. In deze aanpak worden producten, diensten en gebouwen ontwikkeld met gebruik van ‘groene’ stroom en materialen. Alle gebruikte materialen, of het nu om biologisch afbreekbare producten gaat of gefabriceerde niet-afbreekbare materialen, kunnen oneindig gerecycled of hergebruikt worden. Zo ontstaat uiteindelijk een afvalvrije samenleving.

Biologisch afbreekbaar
Accoya-hout wordt in Nederland geproduceerd door Titan Wood, op basis van het gepatenteerde acetyleringsproces. Doordat Accoya een niet-giftig houtproduct is dat geproduceerd wordt uit snelgroeiende boomsoorten, past het uitstekend in de C2C biologische cyclus en werd het door MDBC goedgekeurd als 100% biologisch afbreekbaar product. 

Paul Clegg is Chief Executive Officer van Accsys Technologies PLC en opdrachtgever van het Accoya-hout producerende Titan Wood: “Accoya-hout wordt op dit moment zowel in Nederland als in het buitenland toegepast in veel verschillende projecten. Het is prachtig om te zien hoe architecten en ingenieurs geïnspireerd worden om op een andere manier te kijken naar het toepassen van hout, zeker als milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor niet-herbruikbare materialen."

Cleeg noemt als voorbeeld de verkeersbrug in Sneek, die in 2008 werd opgeleverd. "Een tweede brug in Sneek wordt op dit moment gefabriceerd en er staan diverse interessante nieuwe projecten op stapel. Een van deze nieuwe projecten is de vernieuwing van de Hollandse Brug die de snelweg A6 draagt over het Gooimeer bij Almere."

Deel dit artikel

permalink