'Steden moeten groener'
De Nederlandse steden zijn niet goed voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. “Ze kloppen nog voor geen meter”, aldus stadsecoloog Remco Daalder.
Op het internationale stedenbouwkundige congres Morgen/Tomorrow dat begin oktober in Amsterdam plaatsvond, werd gesteld dat alle sociale stedelijke problemen ondergeschikt zijn aan de gevolgen van klimaatverandering voor de stad.
De stad moet zich gaan aanpassen. Londen en Parijs zijn al bezig met het vergroenen van hun straten, gevels en daken. Planten kunnen extra water opvangen en de temperatuur laten dalen.
Maar hoe zit het in Nederland? Stadsecoloog Remco Daalder: “We willen groene steden, maar de straten zijn veel te smal voor bomen.” Volgens Daalder moet Nederland een voorbeeld nemen aan de straatbomen in steden als Rome. Ook wordt voor veel Nederlandse steden de waterberging een probleem. Amsterdam heeft grachten die de stad kunnen koelen en het water kunnen opvangen, maar steden als Rotterdam moeten hier iets op vinden.
Volgens Daalder zijn de gevolgen van klimaatverandering al zo'n 20 jaar in zijn stad Amsterdam te merken. Vooral aan de dieren. “De ijsvogel is nu een normaal beest in Amsterdam. We hebben zo'n 40 broedparen. Ter vergelijking: dat is tien keer zoveel als 30 jaar geleden in heel Nederland.” Het dier reageert op temperatuur. Daalder: “Het kan niet goed tegen strenge winters en die hebben we al jaren niet meer gehad.”
Bron: Llink