Directeur Rijksgebouwendienst: 'Zonnepanelen... daar beginnen we niet aan'
De directeur van de Rijksgebouwendienst Peter Jägers heeft in een interview met het FD laten weten nog niet aan zonne-energie te willen beginnen omdat dit te weinig zou opleveren. SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen gaat hierover vragen stellen in de Tweede Kamer.
Paulus Jansen wil van de ministers Cramer en Van der Laan weten of zij deze opvatting delen. Jansen: “De overheid moet haar voorbeeldfunctie gebruiken om het gebruik van zonne-energie te bevorderen.”
Via een videoboodschap liet minister Cramer van milieu/klimaat op 5 oktober op het congres van Holland Solar weten enthousiast te zijn over zonne-energie, en moedigt bedrijven aan in zonne-energie te investeren.
Zo stelt zij dat Nederland zeer geschikt is voor de toepassing van zonnepanelen en dat bedrijven niets in de weg staat om te investeren dankzij de vernieuwde subsidieregeling voor duurzame energie.
Zeven miljoen
Peter Jägers - de directeur van de Rijksgebouwendienst en beheerder van zeven miljoen vierkante meter overheidsgebouwen - zegt diezelfde dag in een interview in het Financieele Dagblad: “Zonnepanelen, daar beginnen we nog niet aan. Het levert te weinig op.”
Paulus Jansen van de SP heeft naar aanleiding van deze tegenstrijdige berichten de ministers van VROM en WWI gevraagd wat nu precies het kabinetsstandpunt is op dit terrein. Jansen: “Ik wil graag van het kabinet weten hoe de rijksoverheid haar voorbeeldfunctie voor zonne-energie gaat invullen, en wat hierbij de rol is voor de Rijksgebouwendienst.”
Bron: SP
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Mijnheer Jagers heeft helemaal gelijk. Wij vragen ons al heel lang af waarom zo wordt ingezet op PV - systemen. Een gemiddeld gezin gebruikt per jaar 40.000 KWh aan energie. Daarvan gem. 3500 KWh voor elektriciteit. Een zonnecel kan max, 12 % van de invallende energie omzetten in el.; Een collector daarentegen al 65 %. El. kun je niet opslaan, warmte wel. Het collecteren van warmte is dus veel beter , zou je zeggen. Ook de investeringen zijn veel lager en de milieubelasting van de apparatuur is veel lager. ( het maken van polykristallijn silicium vergt enorm veel energie en giftige oplosmiddelen ) Misschien wordt het tijd dat mensen in de politiek zich eens laten voorlichten over hoe het allemaal werkt en zich niet laten meeslepen door de eerste de beste lobbyist van PV systemen ? En nog een vraag : wat vindt de politiek straks van daken, waarop straks een kakafonie van Pv systemen en collectors is te zien ?....