Het klinkt nutteloos, een milieulabel voor een boom. Toch zag Boomkwekerij Huverba een gat in de markt en introduceerde een groen label voor bomen. Het label stelt vast in welke mate een boom geschikt is voor het opvangen van fijnstof.
Fijnstof draagt bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, bronchitis en astma. Jaarlijks overlijden hierdoor enkele duizenden mensen. Ongeveer 45 procent van de uitstoot van fijnstof wordt veroorzaakt door mensen, hoofdzakelijk door verbrandingsmotoren. De overige 55 procent komt vrij als gevolg van natuurlijke processen. Hierbij moet worden gedacht aan opwaaiend zand en zeezout.
Uit onderzoek blijkt dat fijne stofdeeltjes zich beter hechten aan oppervlaktes die vochtig, plakkerig, ruw en harig zijn. Ook de statische lading van een oppervlak zorgt voor een betere binding van fijnstof. Nadat het stof zich aan de boom heeft gehecht, voert wind of regenwater het weer af. Vooral naaldbomen presteren goed als fijnstofmagneet.
De overheid probeert het probleem van fijnstof steeds vaker op te lossen door het plaatsen van bomen. Huverba speelt op deze toenemende vraag in en ontwikkelde in samenwerking met Wageningen Universiteit een indeling naar de afvangkwaliteit van fijnstof.