Sociaal, Economisch en Milieuverantwoord bouwen (SEM-bouwen) heeft een financiële meerwaarde ten opzichte van traditioneel bouwen. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff, uitgevoerd door Thomas Chaulet.
Chaulet verrichtte het onderzoek in het kader van zijn afstuderen aan de academie voor Bouw & Management, afstudeerrichting Vastgoed. Op Sociale en Milieuaspecten zijn SEM-gebouwen reeds een duidelijke verbetering. Op economisch vlak is meerwaarde te behalen door te rekenen met de totale huisvestingslasten en niet alleen de huurlasten.
Verhoging van subsidies
Willem Jonkmans, partner bij DTZ Zadelhoff: "De overheid zou duurzaamheid nog meer kunnen stimuleren door onder andere verhoging van subsidies in duurzame investeringen zoals zonnepanelen en koude- en warmteopslag in de bodem. Duurzaam bouwen vertaalt zich uiteindelijk terug in de waarde. Vreemd genoeg wordt de eigenaar op dit moment geremd om te investeren in een SEM-gebouw."
Thomas Chaulet: "Het SEM-gebouw heeft een hogere waarde dan een traditioneel gebouw, wat weer hogere heffingen met zich meebrengt (die gerelateerd zijn aan de WOZ-waarde). De overheid zou het SEM-bouwen kunnen belonen door een puntenkorting op de WOZ-waarde te geven, waardoor de daaraan gekoppelde OZB-belasting van SEM-gebouwen wordt verlaagd."
Invloed op waarde
Het onderzoek van DTZ Zadelhoff geeft een duidelijk beeld van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en vertaalt dit naar de waardeontwikkeling van vastgoed als gevolg van SEM-bouwen. Jonkmans: "De rekenmethode speelt daarbij een belangrijke rol. De exploitatiekosten van een gebouw zijn ook van invloed op de waarde. Wij zullen daar absoluut rekening mee moeten houden."
"Nog steeds worden vergelijkbare gebouwen op vergelijkbare locaties aangeboden tegen gelijke huurprijzen. Stel, het ene gebouw heeft een twee keer zo hoge energierekening dan het andere. De verschillen zullen dan uiteindelijk tot uitdrukking moeten komen in de courantheid - en daarmee ook in de waarde - van die gebouwen. Het is verstandig om daar nu al rekening mee te houden en maatregelen te nemen, aldus Jonkmans.
SEM-bouwen
Bij SEM-bouwen wordt gekeken naar de sociale, economische en milieutechnische gevolgen. Sociale aspecten bij SEM-bouwen zijn een toename van de arbeidsproductiviteit en een daling van het ziekteverzuim. Hier liggen enorme winstmogelijkheden voor huurders/gebruikers. Naast de eerder genoemde economische (financile) meerwaarde zijn ook op het gebied van milieu grote stappen gezet.
Het SEM-gebouw is zeer milieuvriendelijk en scoort daarbij ook in de A-categorie van GreenCalc+. Het programma GreenCalc+ berekent de effecten van het gebouw op het milieu evenals het energie- en watergebruik. De toegepaste maatregelen zorgen ervoor dat de CO2-uitstoot met 55% wordt verminderd ten opzichte van gebouwen zoals gebouwd in 1990.
Het groene imago van het gebouw is positief voor gebruikers. Deze sociale, milieu- en imagoaspecten zijn weliswaar lastiger te waarderen, maar verhogen de waarde wel verder.
Meer informatie: SEM bouwen en download onderzoek