Samenwerken is de uitdaging
Grote, maar ook kleine installatiebedrijven tonen dagelijks aan dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een efficiëntere inzet van energie, aan energiebesparing en aan meer comfort. Dit geldt met name voor de gebouwde omgeving.
Er is wel een aantal struikelblokken. Zoals het leveren van een energiemaatwerkadvies en de organisatie om deze nieuwe technieken toegepast te krijgen. Om die reden heeft Uneto-VNI – samen met Syntens en TNO – de stichting InstalNova opgericht.
Begeleiding van ondernemers
Inmiddels ‘draaien’ negen pilotprojecten. Hieruit wordt een model geselecteerd dat landelijk wordt gepresenteerd. De stichting moet er voor zorgen dat er zoveel mogelijk samenwerking ontstaat met andere (markt)partijen.
InstalNova zorgt bijvoorbeeld heel concreet voor de begeleiding van ondernemers die huis- en gebouweigenaren willen voorzien van maatwerkadviezen. Met dit advies krijgt de klant inzicht in de economisch verantwoorde duurzame energiebesparende maatregelen voor zijn woning of gebouw.
Samenwerken en adviseren
Om gezamenlijk energiebesparingconcepten te ontwikkelen en aan te bieden aan de markt, moeten installateurs regionale samenwerkingsverbanden opzetten met bouwbedrijven, glaszetters en isolatiebedrijven. Op die manier kunnen zij een actieve rol ontwikkelen naast die van de energiebedrijven.
Dat is niet gemakkelijk. Maar daar is het convenant Meer met Minder voor in het leven geroepen. Want een cv-ketel vervangen kan een installateur, maar samenwerken en adviseren is nog niet datgene waarin installateurs en aannemers in het MKB op dit moment uitblinken. Hier komt ook nog financieel advies bij. En dat totaalpakket vraagt een vraaggestuurde aanpak.
Introductiecursus
De komende tijd wordt onder meer gekeken welke varianten zich voordoen en waar deze het meest kansrijk zijn. Dat is maatwerk, want voor particuliere woningen zijn weer andere maatregelen nodig dan voor utiliteitsgebouwen.
Voor ondernemers die concreet aan de slag willen met het InstalNova programma is het raadzaam een Meer met Minder introductiecursus te volgen.
Goede raad
Er is veel belangstelling voor energiebesparing in de bestaande bouw. Het visiedocument Goede raad is duurzaam, een uitgave van UNETO-VNI vindt dan ook gretig aftrek. Dit document wijst installateurs de weg naar de kansrijke markt van verduurzaming en energiereductie in de gebouwde omgeving.
Maatschappelijke acceptatie is een basisvoorwaarde voor verduurzaming en energiebesparing. De behoefte van de consument aan meer comfort, lagere energiekosten en een gezonder binnenklimaat gaan daarom goed samen met de technische mogelijkheden om verdere verduurzaming te bewerkstelligen.
Voor installateurs de hoogste tijd is zich actief bezig te houden met innovatie en energiezuinige installaties. Het rapport Goede raad is duurzaam laat zien dat het menens is de toekomstige energievoorziening veilig te stellen. Het is niet alleen de bedoeling dat de boodschap de installateurs bereikt, maar ook samenwerking stimuleert met architecten, projectontwikkelaars en bouwondernemingen. De visie van de installatiebranche gaat over de hele bouw.”
Nieuwe positionering
De veranderende behoeftes in de markt vragen een nieuwe positionering van de traditionele installateur. De installateur krijgt steeds vaker een ‘makelaarsrol’ om de consument te adviseren, informeren en assisteren bij duurzame toepassingen in woningen of gebouwen.
Nederland telt 7 miljoen bestaande woningen. Meer dan de helft van de woningen heeft geen vloerisolatie en iets minder dan de helft heeft geen gevelisolatie. Slechts 4 procent heeft het energielabel A, wat staat voor meest duurzaam.
Frans Visée
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Het EPS systeem wat wij verkopen heeft een zeer hoge isolatie waarde. Een snel en schone bouw vorm met een zeer lange levensduur. Info stuur ons een email en ontvang documentatie
Het email adres voor het eps systeem is dixtimmerwerken@quicknet.nl