Vrijdag opende premier Balkenende het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank Westland in De Lier. Het door architectenbureau Böhtlingk ontworpen gebouw bespaart veel energie door slim gebruik van daglicht.
Architect Eduard Böhtlingk heeft de lampen op de galerijen van het atrium zelf ontworpen. Met opzet heeft hij 'geef licht, geef licht, geef licht' op de armaturen geschreven. "Volgens het adviesbureau voor bouwfysica DGMR gaat 40 procent van de energiekosten naar de verlichting, daarom heb ik voor veel daglicht gekozen", aldus Böhtlingk.
De ovalen vorm van het gebouw benadrukt het coöperatieve karakter van de Rabobank. “Aan een ovalen tafel kan iedereen elkaar goed zien” en in een ovalen gebouw heb je ook sterk het gevoel dat je samen deel uitmaakt van een geheel. De kantoorruimtes vormen een ring rond een open "groen" atrium. Het gebouw is duurzaam ontworpen, CO2 -neutraal en zeer energiezuinig. Het interieur is ook door architectenbureau Böhtlingk ontworpen.
Het gebouw is volgens installatie-adviseur Techniplan Adviseurs zeventien procent energiezuiniger dan wettelijk wordt geëist.
Twee kanten
Van een traditioneel kantoorgebouw is zo’n 40 procent van de energiebehoefte bestemd voor kunstlicht. Tegelijk produceert die verlichting veel warmte die vervolgens ‘weggekoeld’ moet worden. Door minder kunstverlichting toe te passen snijdt het mes dus aan twee kanten: minder energiegebruik voor verlichting en voor koeling”, zegt Techniplan.
Reductie
Het Rabobank-gebouw maakt maximaal gebruik van daglicht. De zon wordt zomers met een speciaal ontwikkelde luifel zo geweerd dat licht wel invalt, maar de warmte niet. "Het aandeel van de verlichting in de totale energiebehoefte is hiermee teruggebracht tot zo’n 25 procent. De energiebesparing voor koeling moet daar nog bij worden opgeteld”, aldus Techniplan.
De zes meter diepe kantoren hebben over de volle diepte daglicht. Zowel via de buitengevel als via het atrium valt licht in de werkruimten. Via het atrium is dat mogelijk omdat de wanden van de kantoren lichtdoorlatend zijn. Daglicht kan via de buitengevel diep in het kantoor komen door de grote vrije hoogte van de ruimten, 3,30 meter.
Holle vloer
Normaal heeft een kantoor een vrije hoogte van 2,70 meter. Toch is de verdiepingshoogte gelijk aan een standaardkantoorgebouw. De ruimtewinst is gevonden in de toepassing van een holle staalconstructievloer waardoor alle installaties zijn weggewerkt en een verlaagd plafond achterwege kan blijven.