Natuur heeft kans op bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen kunnen een belangrijke rol spelen bij het behoud van natuur en biodiversiteit in Nederland. Dat stelt landschapsecoloog Robbert Snep van onderzoeksinstituut Alterra maandag.

Snep promoveert deze week op een onderzoek naar natuur op bedrijventerreinen. Alterra is onderdeel van de Wageningen Universiteit.

Volgens de wetenschapper komen nu al bijzondere broedvogels en amfibieën voor op bedrijventerreinen. Met kleine aanpassingen van de inrichting en het beheer van dergelijke terreinen krijgen flora en fauna nog meer meer kansen, aldus Snep.

Groene daken
De biodiversiteit op bedrijventerreinen kan onder meer groeien door groene daken en gevels, ‘tijdelijke’ natuur op braakliggende percelen en ecologisch groen in plaats van de huidige steriele flora. Werknemers op bedrijventerreinen kunnen voor het beheer zelf hun handen uit de mouwen steken.

In het buitenland zijn al veel bedrijven actief bezig met natuurbehoud op hun eigen terrein. Nederland loopt wat dat betreft nog behoorlijk achter, stelt Snep.

Deel dit artikel

permalink