De jury van de internationale ideeënprijsvraag voor een nieuw gebouw voor de faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft acht genomineerden aangewezen.
"Samen vormen ze een brede schakering van goede visies en ideeën voor uitwerking in een nieuw gebouw. Ze bieden stof voor een interessante discussie”, zegt juryvoorzitter Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Op 14 maart worden de prijswinnaars en eervolle vermeldingen bekend gemaakt in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam.
De ideeën van de genomineerden vormen samen met de resultaten van de denktank, die zich binnen de TU Delft over de toekomst van de faculteit en de ‘TU wijk’ heeft gebogen, een inspirerende basis voor het uitwerken van concrete toekomstplannen.
Veel inzendingen
De TU Delft ontving 466 inzendingen voor de open internationale ideeënprijsvraag Building voor Bouwkunde. De opgave was om na te denken over een concept voor het onderwijsgebouw van de toekomst en over de plaats van de faculteit in het Mekelpark (de TU-wijk) en Delft. Medio januari heeft de internationale jury de inzendingen beoordeeld.
De genomineerden zijn, in volgorde van registratie:
- Green-Housed Culture, Marc Bringer (1972, architect), Parijs (Frankrijk)
- A world without objects, Gijs Raggers (1973, architect), Rotterdam
- Learning and creating Olli Raila (1983, student) en team, Oulo (Finland)
- Post Ignem, Tom Haelvoet (1984, architect) en Eveline Hanssens, Wondelgem (België)
- BK City, not a metaphor, Henk Engel (1949, architect) en team, Delft
- Ego Eco-System, Marc Koehler (1977, architect) en team, Amsterdam
- Vertical Forum, Elsbeth Ronner (1984, student) en Mick van Gemert, Rotterdam
- Amalgam, Laura Alvares (1977, architect), Amsterdam
Criteria
De inzendingen zijn beoordeeld op drie criteria, te weten de conceptuele kracht, de architectonische kwaliteit en economische en ecologische haalbaarheid van het ontwerp. De rijkdom aan ideeën, originaliteit en vernieuwende concepten was overweldigend. Een groot aantal plannen was architectonisch goed uitgewerkt.
Behalve duurzaamheid waren ook de sociale en onderwijskundige functie van het gebouw terugkerende thema’s in veel van de inzendingen. Duurzaamheid werd bijvoorbeeld gevonden in bijzondere aandacht voor het klimaat, de energiehuishouding en de samenhang tussen binnen- en buitenruimtes, maar ook in haalbare voorstellen voor hergebruik van bestaande gebouwen.
Bekendmaking en tentoonstelling
Bij de bekendmaking van de prijswinnaars en eervolle vermeldingen, op 14 maart, vindt tevens een debat plaats en wordt de tentoonstelling ‘Building for Bouwkunde’ geopend waarin de inzendingen van 15 maart tot 7 juni te bezichtigen zijn in het NAi.
Op 13 mei verschijnt een publicatie over de prijsvraag en de denktank en zal een symposium worden georganiseerd op de tijdelijke locatie van de faculteit aan de Julianalaan in Delft.
Bron: TU Delft