Zeven ambtenaren lekken informatie aanbestedingen
De rijksrecherche heeft dinsdagochtend zes gemeenteambtenaren en een ambtenaar van de provincie Limburg gearresteerd. De zeven overheidsdienaren worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.
De rijksrecherche pakte ook nog drie functionarissen en een oud-manager van een bouwbedrijf op, omdat zij volgens justitie deze ambtenaren hebben omgekocht. Volgens betrouwbare bronnen gaat het om het bedrijf Janssen de Jong Infra. Het OM vermoedt dat de ambtenaren hun ambtsgeheim hebben geschonden door het betrokken bouwbedrijf vertrouwelijke informatie over aanbestedingen te geven. Het gaat om infrastructurele projecten van gemeenten en provincie, zoals de reconstructie en verharding van (provinciale) wegen.
Invallen gemeente- en provinciehuizen
Volgens het landelijk parket gaat het om ambtenaren uit Maastricht, Heerlen (2), Stein, Nuth en Spijkernisse. Na hun aanhoudingen zijn hun huizen doorzocht. Ook hebben rechercheurs hun werkplekken uitgeplozen.
Verder doorzocht de rijksrecherche nog drie vestigingen van het bouwbedrijf in Meerssen, Valkenswaard, Horst en Breda en de woningen van twee medewerkers. Bij de invallen in de gemeentehuizen en het provinciehuis in Maastricht is beslag gelegd op een grote hoeveelheid documenten van alle verdachte projecten. In de woningen van de ambtenaren en bouwers is ook administratie meegenomen.
Honderd rechercheurs
Het OM denkt dat de betrokken ambtenaren flink voor hun illegale diensten werden beloond. Ze kregen onder meer personenauto's, kaartjes voor sportevenementen en concerten, buitenlandse reizen en etentjes in exclusieve restaurants in ruil voor de vertrouwelijke informatie.
Het onderzoek naar de malversaties en corruptie van ambtenaren in deze zaak begon al in de zomer van 2007, nadat er informatie was binnengekomen dat het bouwbedrijf zich schuldig maakte aan omkoping. De rijksrecherche is bij de actie van dinsdag bijgestaan door verschillende andere opsporingsdiensten. In totaal werden er meer dan honderd rechercheurs ingezet op veertig doorzochte adressen.
NMA onderzoekt bedrijven
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) voert nu gelijktijdig een onderzoek uit bij bouwbedrijven in Limburg. Gekeken wordt of die zich onder meer hebben schuldig gemaakt aan het maken van prijsafspraken.