Wereldprimeur met hergebruik dakbedekking
Het is een tamelijk simpel idee: dakbedekking opnieuw gebruiken, maar technologisch is het lastig te realiseren volgens Esha uit Hoogkerk.
Bij de producent van bitumineuze producten hebben ze het niettemin voor elkaar, als enige op de wereld. Het is een wereldprimeur, dat Esha het materiaal voor 100% recyclet.
Vermalen, verhit en bewerkt
Esha heeft daartoe zelfs een speciale productiemachine ontworpen die begin dit jaar in gebruik werd genomen. Oude dakbedekking wordt daarin vermalen, verhit en bewerkt, waarna tachtig procent wordt gebruikt voor nieuwe dakrollen en wegasfalt. De rest word gebruikt voor dijkmatten.
Er is voorlopig nog veel werk aan de winkel voor Esha, want Nederland telt 350 miljoen vierkante meter platdak en de schatting is dat er vier tot tien miljoen ton aan bestaande dakbedekking is te recyclen. Groenewold: "Daar kunnen we twaalf jaar lang wegen mee aanleggen en daken bedekken. Dat is een mooie ontwikkeling want grondstoffen worden schaarser en schaarser. Je bespaart daarop en je bespaart ook nog eens op je afval. De milieubalans wordt veel beter."
Meer milieuvriendelijke oplossingen
Bitumen wordt uit bitumenrijke olie gehaald. De brandstof wordt eruit gehaald en bitumen blijft over. Esha zit overigens niet stil, want recycling en C2C heeft de volle aandacht. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan nog meer milieuvriendelijke oplossingen.
Zo wordt het plan om mos op platte daken te laten groeien uitgewerkt: goed tegen fijnstof, goed voor de waterafvoer (riolen raken tijdens pieken minder snel overbelast), goed tegen hoge temperaturen in de stad (in een grote stad is het snel enkele graden warmer dan in het gebied rondom de stad) en de dakbedekking gaat zelfs langer mee.
Bron: Dagblad van het Noorden,