Het begint al goed in aTA Architectuurcentrale Thijs Asselbergs. In het essay Visoenen van vooruitgang stelt Asselbergs gelijk de marginale ontwikkeling van de bouw aan de kaak. En dan ga je er even goed voor zitten.
Even verderop zet Asselbergs zijn vraagtekens bij de rol van architectuur die door de steeds sterkere beeldcultuur dreigt te verworden tot producent van beelden die door derden moeten worden geconstrueerd en gematerialiseerd. De architect als stylist? Als de architect niet meer dan een stylist is dan ontstaan er bouwsels zonder architectonische ziel en stedelijke inbedding. Iets waar je Asselbergs niet van kunt beschuldigen.
De aTA realiseerde onder andere Henkenshage. Asselbergs: “De Principaal gaf ons opdracht om in Buitenveldert een bouwblok te realiseren. Hoewel het programma daar wel aanleiding toe gaf, mocht het geen gesloten bouwblok zijn. Wij vonden een oplossing door een nieuw soort blok te ontwikkelen dat tegelijkertijd gesloten en open is en waarin de woonfunctie met andere fuincties wordt gecombineerd. We hebben het hele gebouw technologisch doorgewerkt. Nergens is voor standaardoplossingen gekozen.”
Controlefreak Asselbergs
Dit boek geeft een heldere kijk op de wereld van Asselbergs. In deel 1 zijn essays te vinden, deel 2 laat de werken van aTA zien en deel drie is Archief. AtA belicht in Essays de architect Asselbergs met zijn inzet voor de Archiprix, ook aandacht voor Items. Asselbergs was bijna tien jaar als hoofdredacteur betrokken bij dit interdisciplinair tijdschrift.
Verder wordt gekeken naar Asselbergs als stadsarchitect van Haarlem. In deze rol schudt hij geregeld de gevestigde orde wakker schudden. “Sommige collega’s hoereren.” Maar controlefreak Asselbergs is als stadsarchitect vooral uit om alles naar zijn hand te zetten. Niet dat dit van een leien dakje loopt. Na vier jaar gooit Asselbergs de handdoek in de ring en verzucht: “Ik was bezig om met buitengewoon veel moeite dingen voor elkaar te krijgen, terwijl ik steeds weer opbotste tegen die muur van behoudendheid, van trage bureaucratie.”
OMA-saus
aTA architectuurcentrale Thijs Asselbergs toont een prachtige verzameling met werken. Daarnaast leest het geregeld als een (kwa)jongens boek. Altijd zoekt Asselbergs de grenzen op en heeft een broertje dood aan styling “Styling vind ik de duivel. Sommige architecten presteren het om ergens een saus overheen te gieten in de OMA- of Mecanoo-stijl.” En altijd kijkt Asselbergs met een kritisch oog naar de handelingen van de BNA.
Ook al kan Asselbergs geregeld tegen schenen schoppen, het gaat steeds weer om het hogere doel: de wereld verbeteren met architectuur. En dat doel is weer een beetje dichterbij gekomen met zijn benoeming als hoogleraar Architectural Engineering aan de TU Delft.
Gerard Vos
010 Publishers
Auteurs: Thijs Asselbergs, Catja Edens, Marieke Hillen, Frederike Huygen, Ben Maandag
Bureauredactie: Catja Edens
Ontwerp: Loek Kemming
Taal: Nederlands
192 pp / 285 x 240 mm / hardcover
price € 34.50
ISBN 978 90 6450 623 9