Verlichting en daglicht in balans
Steeds meer energie kan bespaard worden door het combineren van daglicht met verlichting. Diverse fabrikanten brengen hiervoor systemen op de markt die armaturen afzonderlijk of hele groepen van armaturen laat reageren op de hoeveelheid daglicht die binnenkomt in kantoren.
De Belgische fabrikant ETAP ontwikkelde de ETAP multisensor waarmee verlichting armaturen ingesteld kunnen worden te reageren op daglicht, beweging of infrarood afstandsbediening.
Philips brengt de zogenaamde dynamische verlichting nog een stapje verder. Het ritme van de dag dat doorgaans door het invallen van daglicht wordt veroorzaakt, kan in een kantoorsituatie met verlichting worden nagebootst.
De verandering in lichtsterkte en kleurtemperatuur wordt verkregen door de lichtopbrengst van twee verschillende lampen te mengen met behulp van speciale optische technologie.
Eén van de mooiste varianten van een systeem dat samenwerkt met daglicht komt van de Duitse fabrikant Zumtobel. Renzo Piano ontwierp de nieuwe hoofdzetel van de New York Times met het idee om zoveel mogelijk daglicht in het gebouw te brengen.
Transparantie als zinnebeeld voor een ‘journalistiek zelfbewustzijn dat geloofwaardigheid, integriteit en ethische verantwoordelijkheid uitdraagt.” Om dit te verkrijgen werd voor de façade van de 52 verdiepingen hoge wolkenkrabber een transparant vensterglas met zo weinig mogelijk staal gebruikt. Kunstlicht wordt alleen ingezet in de avonduren of bij slecht weer.
In het Armstrong Techzone plafondsysteem is de door Zumtobel ontwikkelde Techzone RLLC verlichtingsunit toegepast. De aan elkaar gekoppelde units vormen één doorlopende lijn waarin ook de andere technische plafondinbouwmodules zoals sprinklers en ventilatie geïntegreerd zijn.
www.etap.com
www.philips.com
www.zumtobel.com
Ronald van Bochove