TU Delft
Afgelopen maandag 25 augustus heeft minister Stef Blok het duurzame rijtjeshuis in het concept Prêt-à-Loger officieel geopend. Hiermee won het TU Delft-studententeam deze zomer in het Franse Versailles de 3e prijs tijdens Solar Decathlon, een internationale studentenwedstrijd voor het ontwerpen en bouwen van energieneutrale huizen. De focus ligt hierbij op zonne-energie.
Een maand lang hebben 55 studenten Prêt-à-Loger, home with a skin, in Delft opgebouwd. De achterliggende gedachte van dit project is om tot een duurzame renovatiemethode te komen. “Renovatie staat hoog op de agenda”, legt Nick Kerckhaert van het Prêt-à-Loger-team uit. “En gezien de grote hoeveelheid aan rijtjeswoningen in Nederland, hebben we ervoor gekozen zo’n soort huis duurzaam te renoveren.”
Zonne-energie
De ondertitel is niet voor niets home with a skin: een glazen constructie aan de achterkant van het huis speelt hierbij namelijk een belangrijke rol. “De zonnecellen erbovenop zorgen voor zonne-energie, waarop het hele huis kan draaien. Daarnaast kunnen de bewoners dit gedeelte als woonruimte gebruiken.”
Dit sprak niet alleen de jury van Solar Decathlon aan, maar ook minister Blok van Wonen en Rijksdienst die de officiële opening verrichtte. “Jullie hebben een knappe prestatie in Frankrijk neergezet. Mede dankzij jullie initiatief hebben we weer een stap dichter bij een duurzame toekomst gezet.”
Minister Blok bij de opening
De woorden ‘prêt à loger’ staan letterlijk voor ‘klaar om te (be)wonen’ en dat is ook exact de gedachte: een bestaande woning duurzaam renoveren zonder dat de bewoners tijdelijk ergens anders moeten wonen. Het uiteindelijke doel is om het woonplezier van de bewoners te verhogen.
“Van begin af aan is het idee geweest om te zorgen voor een modulair systeem”, vertelt Kerckhaert. “Bewoners en/of woningcorporaties kunnen dus zelf kiezen hoeveel verduurzamingsmaatregelen ze aan hun huizen willen toevoegen.” Het gaat hierbij om zaken als een groendak, zonnepanelen, een wtw-unit, zonnereflectoren en de kasconstructie.
De voorkant van het huis heeft een groendak
“Alles werkt op basis van duurzame energie; dat hebben we meerdere malen positief getest en uiteindelijk succesvol getoond tijdens de Solar Decathlon.”, aldus Kerckhaert. Daarnaast zijn zo veel mogelijk duurzame materialen toegepast, aan de hand van LCA’s.
Duurzame innovaties
Prêt-à-Loger blijft minimaal 2 jaar in Delft staan en is het eerste gebouw in The Green Village, een initiatief van de TU Delft om op de campus van de universiteit een laboratorium te ontwikkelen voor duurzame innovaties. Univé, het ministerie van Binnenlandse Zaken en TBI zijn hoofdsponsoren van Prêt-à-Loger, Duurzaam Gebouw-expert Andy van den Dobbelsteen is een van de adviseurs vanuit de Delftse universiteit.
Foto: De glazen constructie met bovenop de zonnecellen aan de achterkant van het huis.