De realisatie van het duurzame Urban Interactive District (UID) komt steeds dichterbij. De gemeente Amsterdam en de ontwikkelcombinatie OMC (een samenwerking tussen AM, Ballast Nedam Development en ING) hebben onlangs de overeenkomst ondertekend om dit gebied - Arenapoort – te ontwikkelen tot een dynamisch stedelijk gebied met een hoge verblijfskwaliteit.
UID moet een vooruitstrevend district worden met een innovatieve invulling van het energiesysteem, die uitvoering geeft aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het moet een ‘schoon’ voorbeeld worden voor hoogstedelijk verdichten en verduurzamen. De gebouwen zijn ontworpen op een lage energiebehoefte en een substantieel deel van de gebouwgebonden hoeveelheid energie wordt op de locatie hernieuwbaar opgewekt. Om het duurzaamheidsniveau te toetsen wordt voor alle blokken een ambitieniveau van BREEAM Excellent nagestreefd.
Gasvrij
Voor het opwekken en het leveren van energie maakt UID gebruik van twee kringlopen: een thermisch grid en een elektrisch grid. Met het thermische grid wordt UID volledig gasvrij ontwikkeld en maakt het gebruik van bodemenergie via geothermische warmte-koudeopslag in de bodem. Met deze warmte-koudeopslag wordt in UID de meest duurzame opwekking bereikt. Met het elektrische grid wordt een substantieel deel van de gebouwgebonden energiegebruik bereikt binnen UID en daarmee voldoet deze ontwikkeling dan ook aan de toekomstige BENG indicatoren.
Verschillende functies
Het gebied van 2,5 hectare, gelegen tegenover de Johan Cruijff Arena, krijgt een stedelijke dynamiek door het mengen van verschillende functies die het Arenagebied gaan versterken. Het plan bestaat uit vier clusters met circa 410 sociale huurwoningen (studenten), circa 540 vrije sector huurwoningen, circa 30.000 m² kantooroppervlakte, een theater, een hotel, cafés, restaurants, meerdere leisurefuncties en een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. Naar verwachting start de bouw in 2020.
Ontwerpers van UID
Het stedenbouwkundig plan is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Dit bureau verzorgt ook de supervisie voor de vervolgfasen en het architectonische ontwerp van één van de vier clusters. Het ontwerp voor de overige drie clusters wordt nader ingevuld, alsook voor de parkeergarage. DELVA Landscape Architects heeft het schetsontwerp van de openbare ruimte verzorgd en zal ook het verdere ontwerp van de openbare ruimte voor haar rekening nemen.
Op de foto v.l.n.r.: Ronald Huikeshoven (directievoorzitter AM), Pierre van Rossum (directeur Grond en Ontwikkeling gemeente Amsterdam), Kerem Günaydin (CEO Ballast Nedam Development).