Kinderoncologisch centrum combineert zorg met research
- Project
- Zorgvastgoed
Zorg en research worden gecombineerd in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Op deze nieuwe manier van afstemming tussen onderzoekers en zorgverleners moeten de best mogelijke resultaten voor genezing van kinderen met kanker ontstaan.
Bijzonder aan het project, waarbij Duurzaam Gebouwd-partner LIAG architecten en bouwadviseurs is betrokken, is het ontwerpproces. “Tijdens het ontwerpproces heeft LIAG een arts en psychologe betrokken om voor ons uit te vinden welke maatregelen daadwerkelijk nut hebben”, aldus Duurzaam Gebouwd-expert en architect Thomas Bögl van LIAG. “We maken een healing environment, gestaafd op wetenschappelijk onderzoek.”
Evidence based design
In het gebouwontwerp van LIAG komen de wensen van de jonge patiënten, hun ouders en medische specialisten samen. De zorg is ontworpen rondom de behoeften van de jonge patiënt en zijn familie, en is met name op verschillende leeftijdsgroepen en hun gezonde ontwikkeling gericht. Daarom is het Prinses Máxima Centrum conform ‘evidence based design’ vormgegeven. Middelen zoals licht, lucht, uit- en overzicht en structuur in het gebouw zullen het genezingsproces hierin ondersteunen. Het moet een rustgevende omgeving zijn, die natuurlijke processen als dag- en nachtritme en beleving van de seizoenen faciliteert.
Een ander element zijn de Ouder-Kind-Eenheden (OKE), een concept ontwikkeld door Kopvol, waarin kinderen en ouders dicht bij elkaar kunnen verblijven in een huiselijke omgeving. De bouw van het Prinses Máxima Centrum loopt precies op schema. Het gebouw wordt eind 2017 opgeleverd, om een half jaar later te worden geopend.
Beeldmateriaal: LIAG
Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl