Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
Het komende half jaar stelt het kabinet 1 miljard euro meer subsidie beschikbaar voor hernieuwbare energieprojecten. Het gaat niet om nieuw geld, maar om budget dat voor de komende jaren al begroot was voor dit thema.
Dankzij de extra beschikbare middelen is in 2016 in totaal 9 miljard euro beschikbaar voor projecten binnen de SDE+ regeling. “Gesteund door de 47 partijen waarmee we het energieakkoord hebben ondertekend, werken we hard aan een meer hernieuwbare energievoorziening in Nederland”, vertelt minister Kamp van Economische Zaken.
“Het is goed om te merken dat men uit alle hoeken van de samenleving een bijdrage wil leveren aan deze energietransitie”, vervolgt hij. “Van MKB’ers tot lokale energiecoöperaties, van agrariërs tot industriebedrijven. Door nu subsidie eerder beschikbaar te stellen kunnen meer projecten doorgang vinden en zetten we weer een belagnrijke stap richting het doel van 16% hernieuwbare energie in 2023.”
Innovaties
Binnen de SDE+ is ook ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve technieken. Zo is er 82 miljoen euro subsidie verstrekt aan een project dat natte biomassa kan omzetten naar hernieuwbaar gas.
Verder zijn er projecten waarbij fossiele energiebronnen worden vervangen door hernieuwbare. Een kolencentrale bij Nijmegen van GDF Suez wordt dankzij een subsidie van 93 miljoen euro worden omgebouwd tot een biomassacentrale. De energie die in de centrale wordt opgewekt komt overeen met het energieverbruik van 10.000 huishoudens en wordt via een warmtenet geleverd aan de glastuinbouw en andere bedrijven.
Subsidiescan
Benieuwd of u gebruik kunt maken van subsidies? Doe dan de Duurzaam Gebouwd Subsidiescan.