Ziekenhuis oogt fris na renovatie 

Het Jan Palfijn Ziekenhuis in het Belgische Gent heeft een grondige metamorfose doorgemaakt. Het ziekenhuis werd tot op de betonstructuur gestript en vervolgens met een volledig nieuwe indeling en een gewijzigd uitzicht terug opgebouwd.

Het oorspronkelijke Algemeen Ziekenhuis Jan Palfijn is sinds in 1982 in gebruik. Na een studie concludeerde de directie dat het beter was om dit gebouw om het volledige ziekenhuis te renoveren. Naast een grondige make-over in het gebouw kreeg het ook een compleet nieuwe gevel.

De tijdelijke vereniging Boeckx-Arch&Teco-Bontinck tekende het Masterplan en coördineerde dit project. Er ging niet alleen aandacht uit naar het uitzicht van het gebouw, maar ook aan een gezond binnenklimaat. Alleen de sokkel, die bestaat uit blauwe hardsteen, bleef behouden. De rest van het gebouw werd tot op de betonstructuur gestript. Hierop werd een nieuwe isolatielaag aangebracht, met daarop een waterdichte folie. Daarna volgde een witte gevelbekleding uit gelakte aluminium cassettes, die met vloeiende lijnen de verschillende blokken tot een eenheid samenbrengen.

Efficiënte zonwering

Alle bestaande ramen zijn vervangen door nieuwe systemen met thermisch onderbroken raamprofielen en aangepaste beglazingen. Om de invallende zonnewarmte in de kamers te beperken, kozen de bouwpartners voor luifels met aluminium lamellen type Icarus van Renson. Aangezien deze luifels boven de ramen hangen, verstoren ze het uitzicht naar buiten niet. Bovendien bieden deze systemen bij hoge stand van de zon tijdens de zomermaanden een goede beschaduwing. Tijdens de wintermaanden – als de zon laag staat – laten ze de aangename zonnewarmte in het ziekenhuis binnen schijnen en beperken mee het energieverbruik door verwarmingsinstallaties. Deze luifels en de uitspringende dorpels rondom het hele gebouw benadrukken de horizontale lijn in het gevelconcept.

Op andere locaties in het gebouw werden windvaste screens type Fixscreen Mono AK of Fixvent Mono AK geïntegreerd, die een ventilatierooster voor de continue toevoer van verse lucht combineert met een windvaste doekzonwering. Beide systemen zijn uitgerust met een ingenieus geleidingssysteem met ritsprincipe, waardoor ze zelfs windsnelheden tot 130 km/h weerstaan. Dankzij de integratie van akoestisch materiaal in de kast van de screen wordt ook elke hinder door omgevingslawaai vermeden.

Technische installaties esthetisch verbergen

Naast de doorgedreven isolatie en de zonwering dragen ook het hergebruik van regenwater op alle niet-medische afdelingen, de integratie van automatische kranen in de publieke toiletten en het gebruik van energiezuinige verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling bij tot de energie-efficiëntie van het gebouw.  Een warmtekrachtkoppeling zorgt voor de productie van sanitair warm water. De bijkomende opwekking van elektriciteit wordt ingezet voor de productie van koeling met ijswater overdag en voor het produceren van een ijsbuffer ’s nachts.

De technische ruimtes van het gebouw zijn op verschillende plaatsen in de constructie voorzien: op een ‘halve verdieping’ boven de sokkel, in technische kokers achter de krommingen aan het einde van het gebouw en op het dak. Die technische installaties op het dak zitten verdoken achter een aluminium lamellenwand type Linius van Renson om zo een afgesloten volume te vormen. De eerste lamellen werden ontworpen om de klokken in de klokkentoren tegen regen en wind te beschermen, zonder daarbij het geluid te storen. Vandaag zijn ze zo geëvolueerd, dat ze kunnen zorgen voor de afscherming van installaties tegen regen, ongedierte, vogels en geluid. In andere gevallen zijn ze specifiek ontworpen om een bepaalde luchtdoorlaat toe te laten of als afscherming van luidruchtige installaties of ruimtes. 

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door RENSON Ventilation nv