Auteur: Wilma Schreiber
De Arnhemse wijk Presikhaaf is een pareltje rijker. Een 3-tal portiekflats uit 1963 van Stichting Volkshuisvesting, met 16 woningen per flat, is dankzij een grondige renovatie weer geheel bij de tijd.
“Het zijn heel goed geïsoleerde woningen. En omdat er sprake is van weinig infiltratielucht, is het zaak om goed te ventileren. Dat was ons pakkie-an”, vertelt Albert van Lohuizen, Manager Verkoop Nederland bij Brink Climate Systems, die samen met BouwNext en Denk Energie- en Installatieadvies het installatieconcept opstelde en met installatiebedrijf Van Dam uitwerkte tot de uitvoering. Vastbouw uit Rijssen trad op als bouwer.
Nieuw geïndustrialiseerd product
Een concept dat naadloos aansluit bij de goed geïsoleerde schil van Webo Kozijnen en HSB-elementen uit Rijssen. “Wij hebben de afgelopen 4 jaar een nieuw geïndustrialiseerd product ontwikkeld”, zegt directeur Willem Haase, "complete gevels inclusief eindafwerking. Dus met frame, isolatie en gewenste luchtdichtheidswaarde. Dit gebeurt bovendien steigerloos, dus nog veiliger ook.”
Inmiddels heeft Webo in 8 projecten zo bestaande woningen omgetoverd in nieuwe duurzame varianten. Met als doorlooptijd: 15 weken in de fabriek, 3 weken op de bouw. Bewoners blijven tijdens de renovatie gewoon in hun huis wonen. De nieuwe schil heeft een lage psi-waarde, een Rc-waarde van 7,7 en een luchtdichtheid van 0,15. “Het geringe warmteverlies zorgt voor comfort. Bovendien maakt dit de woningen op termijn geschikt voor Nul-op-de-Meter. Als je later zonnepanelen en een ander installatie toevoegt, zijn ze energieneutraal.”
Ventilatiesysteem met warmteterugwinning
Voor de luchtverversing plaatste Brink Climate Systems een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. “Hierbij zuig je de ‘vervuilde’ lucht uit keuken, badkamer en toilet af. De warmte uit die lucht verwarmt de verse buitenlucht. Die verse buitenlucht breng je naar verblijfsruimten als woon- en slaapkamer”, verklaart Van Lohuizen. "Zo is de toevoer van verse lucht altijd gegarandeerd."
In het toevoerkanaal van de verse lucht zit tevens een waterluchtwisselaar, die is aangesloten op een kleine cv-ketel. Bij warmtevraag krijgt de lucht zo extra warmte mee om de woning te verwarmen. Ook is er een kleine radiator in de woon- en badkamer geplaatst. “Het systeem gebruikt ontzettend weinig energie, ook dankzij die isolerende schil. Bewoners kunnen zo 80% tot 90% besparen op hun energierekening. Ze komen te wonen in een comfortabele, gezonde en energiezuinige woning.”
Koelere lucht toegevoerd
En die bewering houdt stand, zomer én winter. Van Lohuizen: “Als het buiten 30 graden is, stoppen we die warmte in de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Dankzij de WTW-unit wordt er altijd koelere lucht toegevoerd dan de hoge buitentemperatuur op dat moment. Ook gaat er automatisch een klep open als het ’s nachts binnen wat warmer is geworden. Zo komt er ook ’s nachts vanzelf koelere lucht binnen.”
Het plaatsen van de installatie in de flats was nog een uitdaging op zich vanwege de geringe ruimte. “Hier hebben we met alle betrokken partijen slim over nagedacht. Uiteindelijk is het balkonnetje bij de keuken aangetrokken en is er in de keuken een kast geplaatst voor de installatie. De bewoner profiteert ook van die extra ruimte, hij kan er zelfs nog zijn wasmachine en droger onder kwijt”, lacht Van Lohuizen.
Haase noemt het nauwe samenspel met Brink Climate Systems als een van de succesfactoren in het project. “We werken vaker in projecten samen en zien elkaar ook daarbuiten. Zij weten dat wij qua luchtdichtheid en isolatie leveren wat we afspreken. Daardoor bereiken we in elk project steeds de afgesproken prestaties”, zegt hij.
De industriële aanpak draagt daar in sterke mate aan bij. “Daardoor ben je niet langer afhankelijk van de uitvoering. Die andere kijk is nodig gezien de transitie in de bestaande bouw waar we de komende jaren voor staan.”
Met dit project is Bouwnext genomineerd voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards. Lees meer informatie op de officiële website en bekijk de video van de uitslag van de award.