Middeleeuws slot wordt bierbrouwerij
Op en rond de restanten van het middeleeuwse Slot Oostende in de Goese binnenstad komt een bierbrouwerij met bijbehorend horecacomplex. Historie, moderne technieken, hergebruik van materialen en duurzaamheid gaan hier straks hand in hand.
De restanten van het voormalig Slot Oostende aan de Singelstraat gaan nu nog schuil achter verschillende panden. Er zijn nog een ruimte met gewelven en op 2 verdiepingen een zaal over. De ruimte met gewelven (zie foto) en de toren dateren van rond 1300.
Verloedering halt toeroepen
De locatie had door de eeuwen heen verschillende bestemmingen. Tot een kleine 5 jaar geleden gingen de restanten grotendeels schuil achter een Grieks restaurant en de voormalige bioscoop. Bij de sloop van de bioscoop kwamen de fundamenten en andere resten weer tevoorschijn.
De gemeente Goes zocht de afgelopen jaren naar commerciële partijen, die iets van deze locatie wilden maken. Zo wilde ze een verdere verloedering van de locatie een halt toeroepen. Bovendien kampt deze Zeeuwse stad, net als veel andere provinciesteden, met leegstand.
Geschikte materialen hergebruiken
Anita Maas en Yamina Abdoun van de voedings- en genotsmiddelengroothandel Jacoba van Beieren presenteerden afgelopen zomer hun plannen om een bierbrouwerij en horecacomplex te stichten, dat in naam en vormgeving verwijst naar het slot. Een brouwmeester is al aangeworven. Ook de eerste bieren zijn al gepresenteerd, die nog wel elders worden gebrouwen.
De gewelven en ridderzaal hebben een monumentenstatus. De nieuwbouw wordt daar overheen gebouwd, terwijl de vloer van de vroegere paardenstal wordt geconserveerd en afgedekt. Niet alle delen van het pand zijn even waardevol, zegt Abdoun. “Alle materialen die nog enigszins geschikt zijn, willen we hergebruiken. Er liggen volop oude stenen van het slot. Die zitten nog vol zout en mineralen. Die moeten we dus eerst uitwateren in de tuin van het slot, voordat we ze kunnen gebruiken.”
Stenen in nieuwe gang
Verder worden stenen van verdwenen gebouwen uit de Goese binnenstad verwerkt in de nieuw te bouwen gang, die van de Singelstraat naar de Wijngaardstraat leidt. Deze bouwdelen liggen nu nog opgeslagen in het depot van het Historisch Museum De Bevelanden. “Het museum kwam zelf met de suggestie om deze delen te gebruiken”, vertelt Abdoun. “We weten straks van elk bouwfragment waar het vandaan komt.”
Tekening van de zuidgevel van Slot Oostende (tekening van Rothuizen Architecten).
Bijzonder zijn ook de veelvlakkige stenen ornamenten, die vroeger op de palen van de toegangspoort van het slot rustten. Ze zijn bewaard gebleven bij de bouw van de bioscoop en liggen sindsdien in de nabijgelegen Manhuistuin. Ook die krijgen weer een plek.
Oplossing zoeken voor waterprobleem
Haar compagnon Anita Maas verzorgde de afgelopen maanden rondleidingen door het complex. “Het pand verkeert nu nog in slechte staat. Alles is nog vochtig, muf en vervallen. Vroegere bouw- en breekwerkzaamheden hebben schade veroorzaakt aan historische restanten. Probleem is ook dat de oude kelder en kasteelgewelven laag liggen en water uit de omgeving zich hier verzamelt. Daarvoor zoeken we nog een oplossing. Bedoeling is dat de werkzaamheden dit voorjaar starten en het complex in december gebruiksklaar is.”
Rothuizen Architecten uit Middelburg heeft de nieuwbouw ontworpen. De stijl wordt omschreven als ‘kasteel-industrieel’. Vanwege de waardevolle locatie voert het gecertificeerde bedrijf Bouwgroep Peters de bouwwerkzaamheden uit. “Vraag is wel wat we nog tegen komen”, zei Maas een maand geleden. Er kunnen nog archeologisch waardevolle sporen in de bodem zitten. Zeker is dat nog een olietank en bodemverontreiniging moeten worden verwijderd.”
Warmte terugwinnen
Het horecagedeelte wordt opgedeeld in kleinere ruimtes, met ieder een eigen sfeer. De lagertanks voor het bier krijgen een prominente plaats en zijn van buitenaf zichtbaar. Een stoomgenerator zorgt voor de verwarming van de brouwketels. “Dat is de meest efficiënte methode”, legt Abdoun uit. “Via een terugwininstallatie hergebruiken we de warmte uit het brouwproces voor het horecagedeelte. Mede daarom vinden het brouwen vooral in de weekenden plaats, als er veel bezoekers zijn.
Wethouder Derk Alssema (CDA) spreekt van een parel voor de Goese binnenstad. “Ik weet zeker dat Slot Oostende ook buiten onze regio een begrip wordt en als trekker kan dienen voor ons centrum. Andere horecagelegenheden, winkels en culturele voorzieningen kunnen hiervan profiteren.”
Ook de gemeenteraad is blij met de komst van de brouwerij. Er komt € 530.000 vrij voor de bouwgrondexploitatie. Dat bedrag was nog over van het Masterplan Binnenstad. Verder wordt er nog een bedrag gereserveerd voor onvoorziene kosten.
Foto van Jacoba van Beieren bv.