Technologische kast voor duurzame gebouwen

Achmea, Friesland-Campina, gemeente Eindhoven en de Koninklijke Universiteit Leuven horen bij de ruim 100 bedrijven en instellingen, die over de Bringme Box beschikken. Deze technologische kast geldt als duurzame manier om pakketten te ontvangen en verzenden. “Met name duurzaam ingestelde bedrijven en instellingen tonen interesse.”

Bringme is een spin-off van Ertzberg, een onderneming van Jo Vandebergh. “Zo’n 5 jaar geleden startte hij om van het Leuvense Tweewaters de wijk van de toekomst te maken”, vertelt creatief directeur Tim Driesen. “Niet alleen op het gebied van duurzame, energieleverende woningen, maar ook op andere terreinen. Zo is de Bringme Box ontstaan.”

Duurzaam ontvangen en versturen

Deze technologische kast geldt als duurzame oplossing om pakketjes te ontvangen en te verzenden. Gebruikers kunnen hun onlinebestellingen, zoals pakketten en boodschappen, in deze kast op het werk of thuis laten leveren. Ook als ze niet aanwezig zijn.

“Koeriers hoeven zo niet meer tevergeefs een bestelling te bezorgen bij mensen die niet thuis zijn. En leveringen kunnen gebundeld en gecombineerd worden met ophalen”, legt Driesen uit. “Hierdoor daalt de CO2-uitstoot.” Nadat ze een pakket hebben bezorgd, krijgt de ontvanger hiervan een melding via de app. Bij het scannen van je persoonlijke code opent het juiste vak in deze kast automatisch. Bij het versturen deelt de zender een unieke code met de ontvanger.

110 Benelux-locaties

Per toeval leerde hij Vandebergh kennen. “Hij had een interview met mij in De Morgen (Belgische krant, red.) gelezen over mijn vertrek bij het reclamebureau Famous, waarvan ik mede-eigenaar was. Daar heb ik 10 jaar gewerkt, maar ik wilde ondernemen.” Volgens Driesen klikte het meteen. “Jo is een volbloed ondernemer: hij durft risico’s te nemen en ervoor te gaan. Hieraan ontbreekt het bij de meeste Belgen.”

Vijf maanden later, in mei 2015, beschikte Bringme over een Nederlandse vestiging en inmiddels staat deze slimme thuisleveringskast op ruim 110 locaties in de Benelux. “De Nederlandse markt groeit hard, maar ons voornaamste afzetgebied blijft voorlopig België.”

Hij merkt een verschil tussen beide landen. “In Nederland speelt duurzaamheid een belangrijkere rol. Daar ben ik jaloers op. Voor Belgen speelt het logistieke aspect een grotere rol.”

Focus op duurzame bedrijven

De focus van Bringme ligt vandaag op bedrijven. “In Tweewaters loopt alles goed: we breiden de functies van de Bringme Box eruit tot het laten ophalen van mindere courante afvalfracties, zoals e-waste, gebruikte batterijen en spaarlampen.En als beheerder van deze wijk kunnen we eenvoudig inspelen op klachten. Maar in onze ogen ontwikkelt de woningmarkt zich te traag. De utiliteitsbouw gaat sneller. Daar komt bij dat mensen bij elkaar komen in bedrijven: ideaal voor de Bringme Box.”

Behalve pakketjes kunnen bewoners ook bijvoorbeeld boodschappen en andere zaken laten bezorgen via de Bringme Box.

Dit jaar richt het van oorsprong Leuvense bedrijf zich op zorginstellingen, universiteiten en gemeenten. “Dit hoeft niet alleen met pakketjes te zijn”, licht Driesen toe. “Ook medisch materiaal kan via deze box van de ene naar de andere persoon gaan. Voor steden en gemeentes is onze kast handig om inwoners bijvoorbeeld hun paspoort na openingstijden te laten ophalen.”

Overigens merkt hij wel dat duurzame en innovatieve Nederlandse bedrijven openstaan voor de Bringme Box. “We hebben daarom als actief beleid om dit soort bedrijven te benaderen.”

Noviteiten in technologie

In de afgelopen paar jaar is de technologie in deze kast veranderd. Zo beschikt niet meer ieder huishouden over een eigen vak. “Als een koerier een pakket aanbiedt, dan kiest de kast een vak. En mocht het aangeboden vak niet groot genoeg zijn, dan kan de koerier een andere kiezen.”

Het team van Bringme, met 2e van rechts hurkend Tim Driesen.

Ook dit jaar volgen enkele noviteiten. “Komende zomer introduceren we een gekoelde box (van 4 graden Celsius, red.). Daarnaast volgt de mogelijkheid om pakketjes te verzenden of te retourneren naar webshops. Dat kan via onze app, inclusief het eventuele betalen.” Ook wil hij Bringme Box integreren met webshops. “Dat testen we dit jaar nog.”

Kast op 400 locaties?

Dit jaar heeft Bringme als doel om de Box op 400 locaties te plaatsen. “Sinds maart lijkt dit doel realistisch.” Daarnaast kijkt Driesen over de grenzen van de Benelux. “We zijn bezig met een pilootproject in Londen, waarbij we ons richten op bedrijven met 5.000 à 15.000 medewerkers. Dit hebben we echter ietwat vertraagd, omdat de populariteit in de Benelux omhoog is geschoten.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten