Unica
Meer dan 1300 appartementen in Zwolle krijgen een nieuwe warmteleverancier. Woningcorporatie Deltawonen geeft de teugels voor de warmtevoorziening over aan Unica Ecopower. De kostenbesparing wordt geïnvesteerd in het verduurzaming van de woningen, waarvan de energielabels tussen de E en B liggen.
De 1350 appartementen in 33 appartementenblokken worden verwarmd met centraal opgestelde gasgestookte ketels en vallen onder de Warmtewet. Deze wet beschermt de huurders tegen te hoge energietarieven. “De overname betekent dat de huurders één aanspreekpunt hebben voor zowel vragen over hun energierekening als eventuele comfortklachten”, vertelt Duurzaam Gebouwd-expert Jan-Maarten Elias van Unica Ecopower.
TCO-benadering
Zijn organisatie is door de overname verantwoordelijk voor alle aspecten die onder de Warmtewet vallen. “Hieronder vallen de warmtelevering, facturatie en incasso, verplichte rapportages naar de ACM (Autoriteit Consument & Markt), en complete instandhouding inclusief vervangingen van de installaties. We kijken vanuit een TCO-benadering naar deze installaties.”
Palestrinalaan Zwolle
Samenwerking in implementatie
Het afgelopen half jaar hebben verschillende afdelingen binnen Deltawonen en Unica zeer intensief samengewerkt om dit contract te implementeren. "Doordat er vanuit de directies een duidelijk commitment en dezelfde ambities zijn afgegeven, wist iedereen waar hij of zij aan toe was. Veel aandacht is gaan zitten in de informatie en communicatie naar de huurders. Zij zijn voor zowel de corporatie als voor ons de belangrijkste belanghebbenden. Deze nieuwe vorm van samenwerken heeft beide partijen veel energie gegeven en ook vertrouwen gecreëerd voor de toekomst. Een compliment aan alle betrokkenen!"
Impact maken
Deltawonen blijft eigenaar van de installaties, terwijl Unica Ecopower de verplichtingen die een eigenaar heeft invult. “Daaronder vallen ook verduurzamingsmogelijkheden. We willen comfortabele Zero Energy Buildings realiseren via integrale energieoplossingen, zowel voor de nieuwbouw als bestaande bouw. Daarvoor hebben we de kennis in huis, onder andere op het gebied van energieadvies, ESCO’s en de Warmtewet.” Met dit contract bereikt de organisatie volgens Elias hiermee een extra efficiëntie om impact te maken op het vlak van energiereductie en de meest geschikte en duurzame technieken in de zetten bij vervangingswerkzaamheden aan deze ketelhuizen.
Kansen voor verduurzaming
“Uiteindelijk moeten we zoveel mogelijk loskomen van gasgebruik om woningen te verwarmen, zodat we nog meer CO2-reductie behalen. De Warmtewet biedt absoluut kansen om deze verduurzaming door te voeren. Hiermee is het eerste punt van het 10-punten actieprogramma, dat in november tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres aan nationaal coördinator Hans Alders werd uitgereikt, gerealiseerd.”