Thermaflex Isolatie b.v.
De gemeente Anderlecht wordt gekenmerkt door zijn historisch grote industrie en het is een van de meest verontreinigde locaties in dit gebied. Met de hulp van bacteriën bouwde een aannemer een nieuw magazijn, op veilige en gereinigde bodem.
Een innovatieve saneringstechnologie gebruikt micro-organismen om organische verontreinigingen af te breken. Daarnaast worden zware metalen gebonden in meer inerte en dus minder schadelijke vormen. Om bacteriën te laten groeien moest een juiste ‘werktemperatuur’ worden gecreëerd.
De eigenaar van het magazijn stond erop om een volledig duurzame warmtebron te gebruiken om de juiste bacteriën aan te trekken voor de grote schoonmaak. Een thermische zonne-installatie op het dak levert voldoende warmte voor de warmtewisselaars in de bodem. De noodzaak om dit snel, efficiënt en met minimale overlast te doen zorgde ervoor dat ingenieursbureau HVMT in contact kwam met Duurzaam Gebouwd en Building Holland-partner Thermaflex. Een netwerk werd ontworpen met zowel Flexalen 600 als Flexalen HT, om de bacteriën perfect op peil te houden voor het herstel van de aarde.
Herstel van de aarde
Bij de introductie van dit bijzondere project, was het primaire doel een snelle en eenvoudige installatie realiseren met een minimale impact op de bodem die gesaneerd moest worden. Op die manier zou het oppervlak waarop de bacteriën hun werk konden doen gemaximaliseerd worden. Dat vereist zeer flexibel materiaal, bovenop snelle levertijden en hoge netwerkinstallatiesnelheid.
Resultaten
Een distributienetwerk werd ontworpen en snel geïnstalleerd, mede dankzij prefabricage. Het bleek zowel betrouwbaar als efficiënt voor het handhaven van een ideale temperatuur voor de bacteriën. Vanwege de flexibiliteit van de systemen van Thermaflex kon het bodembeslag tijdens installatie tot een minimum beperkt worden en kon het te bewerken oppervlak gemaximaliseerd worden. Naar verwachting is de grond na 5 jaar volledig gereinigd. Daarna zal het hele systeem een tweede leven krijgen en gebruikt worden om de nieuw te bouwen kantoren te verwarmen.