Herbruikbaar Europagebouw voor EU-voorzitterschap

Een immens herbruikbaar congrescentrum van 8.000 m2 is geplaatst op het Marineterrein in Amsterdam voor het EU-voorzitterschap van Nederland. Het komende halfjaar biedt de tijdelijke accommodatie onderdak aan ministers, leden van de Europese Commissie en ambtenaren die in Nederland samenkomen.

Na het voorzitterschap wordt het energiezuinige complex gedemonteerd en hergebruikt. Bouwspecialist Neptunus verzorgt de uitvoering van het Europagebouw, dat uit zes tijdelijke hightech gebouwen bestaat. Het telt meerdere congreszalen, lounges, een theater, tolkenkabines en vergaderzalen.

Opmerkelijk zijn de 3D-geprinte bankjes en buitengevels die verfraaid zijn met façadeaankleding. "Als hoofdaannemer is Neptunus verantwoordelijk voor dit prestigieuze project", vertelt Neptunus-directeur Dorrie Eilers. "Dit betekent dat we naast het demontabele gebouw zelf ook een groot deel van de inrichting voor onze rekening hebben genomen. Denk hierbij aan de binnenafbouw, vloeren, verlichting, water- en elektraaansluiting en meer."

Volgens Han Maurits Schaapveld, directeur Centrale Projectorganisatie EU Voorzitterschap 2016 is de opzet en de inrichting van het tijdelijke gebouw zo duurzaam mogelijk. “Op de gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst en de inrichting wordt zoveel mogelijk hergebruikt binnen de Nederlandse overheid.”

Deel dit artikel

permalink