A-label Oudlaen contractueel gegarandeerd
- Project
- Zorgvastgoed
Oudlaen moest van ver komen. Het Utrechtse bedrijfsverzamelgebouw had in 2013 nog energielabel G. Met isolatie en HR++-glas kwam de sprong naar D en kregen de gebouweigenaren de smaak te pakken. Sinds kort prijkt een trotse A op het label.
Tussen januari en juli 2015 werd het gebouw ingrijpend gerenoveerd en hopte Oudlaen door naar A. Een knap staaltje labelhopping, waarvoor een energieprestatiecontract werd afgesloten. In juli van dit jaar werd de renovatie afgerond. Een heugelijk feit, en een flinke prestatie, hoewel er van een afstandje niet zo veel veranderd is.
Neem nou de warmte- en koudebron van de nieuwe WKO-installatie. Die zitten diep in de grond verstopt onder een uit de kluiten gewassen putdeksel. Het overige deel van de installatie bevindt zich in de kelder achter slot en grendel. Ook de aansluiting op de stadsverwarming spreekt niet echt tot de verbeelding: een paar ferme buizen die in een van de technische ruimtes het gebouw binnen komen.
Tot slot hebben we het geavanceerde gebouwbeheersysteem, een verzameling nullen en enen in de regelkasten en computer van de gebouwbeheerder. Geen lekker onderwerp voor op een verjaardagsfeestje. Toch kan beweerd worden dat Eneco met vlag en wimpel is geslaagd voor het ‘examen duurzaamheid’ dat het eerste halfjaar van 2015 bij Oudlaen heeft plaatsgevonden. Met de hulp van onderaannemers STB (installatiebedrijf) en ETP (leverancier van duurzame energiesystemen) kreeg Oudlaen een nieuwe WKO-installatie, die werd gekoppeld aan een grotendeels vernieuwde binneninstallatie. Daarmee garandeert Eneco een jaarlijkse energiebesparing van 30 procent, en dat voor de komende dertig jaar.
Realisatie en financiering
In Oudlaen zijn twintig dienstverlenende bedrijven gevestigd die werken in de zorgsector. Zij ‘bewonen’ een pand dat eigenlijk bestaat uit drie (samengevoegde) panden, gebouwd in 1972, 1983 en 1994. Ooit was het complex, dat 15.000 vierkante meter vloeroppervlak beslaat, energetisch zo lek als een mandje. In 2013 werden aanpassingen gedaan aan de isolatie en werd HR++-glas geplaatst om een labelsprong te maken van G naar D.
Het fundament was gelegd. Om door te stoten van D naar A was een ingrijpende renovatie nodig. Engineer Paul Bots van Eneco: “Het belangrijkste onderdeel was natuurlijk de WKO-installatie, bestaande uit een doublet bron met leidingwerk, een warmtepomp, bekabeling, warmtemeters, bijbehorende meet- en regeltechniek en een softwaresysteem voor realtime inzicht en monitoring op afstand. Daarnaast waren aanpassingen nodig aan de bestaande aansluiting op de stadsverwarming, die kan worden bijgeschakeld bij eventuele piekbelasting. Ook de binneninstallatie werd vernieuwd.”
De doelstelling van de gebouweigenaren was helder. Zij wilden van een oud gebouw, dat eigenlijk was afgeschreven, een ‘duurzaam en onderscheidend’ kantoorgebouw maken waar mensen weer dertig jaar profijt van hebben. Van enige vrijblijvendheid was daarbij overigens geen sprake. De opdrachtgevers stelden harde eisen. De energiekosten moesten met dertig procent omlaag op basis van een vaste maandprijs. Ook wilde men de garantie op energielabel A. Woordvoerder Cor de Ruijter van Eneco (sinds kort niet meer werkzaam voor Eneco): “Daarvoor hebben we een energieprestatiecontract afgesloten. Eneco heeft het beheer en onderhoud van de installatie voor verwarming en koeling op zich genomen.” De voorinvestering van 1,5 miljoen euro kwam volledig op rekening van de Eneco Energy Service Company, dat ook het ontwerp, de realisatie en exploitatie van het energieconcept verzorgt – een zogeheten Esco-constructie. Het ontwerp wordt gestuurd op totale levensduurkosten, waarbij Eneco de volledige verantwoordelijkheid draagt voor alle technische, energetische en financiële prestaties.
Lees in de volledige versie van het artikel in het Duurzaam Gebouwd Magazine #32 (ook online te lezen) waarom een ESCo niet ongewoon meer is.
Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl