15% minder installatietijd met nieuwe prefabwand

Een nieuwe prefab geconstrueerde wand met een geïntegreerde elektro-installatie. Dit kan een belangrijke verbetering betekenen op weg naar een flexibel en snel bouwproces van nieuwbouwwoningen. In een in aanbouw zijnde woning in een Utrechtse nieuwbouwwijk is de noviteit vorige week gepresenteerd.

Het was maar een heel korte demonstratie in een proefwoning in de nieuwbouwwijk Hoge Weide van Utrecht. Een medewerker boog zich voorover naar een laag aangebracht stopcontact in de muur, haalde een afdekplaatje eraf, plaatste een afdekraam om de stopcontactdoos en sloot vervolgens een bureaulamp aan. De lamp brandde meteen, de demonstratie was geslaagd.

Prefab elektriciteitsinstallatie

Maar bij deze presentatie ging het natuurlijk niet om de vraag of de lamp wel of niet zou branden, het ging om iets wat bij de demonstratie niet of nauwelijks zichtbaar was. Aan de achterkant van deze betonnen wand was een geïntegreerde elektriciteitsinstallatie met bedrading en instortdozen aangebracht. Dat was al in de fabriek gebeurd. Na het storten van de wanden zijn de sleuven en ruimtes aangebracht voor de elektrotechnische installatie.

“Het bijzondere is dat de wanden zijn voorzien van sleuven voor het opbergen van de elektriciteitskabels”, vertelde Geert Van Den Eeckhaut, segment manager voor de Nederlandse markt van het Belgische bedrijf Niko. “De bedrading is in de fabriek in de wand aangebracht, op zo’n manier dat de installateur bij elke wand maar 1 keer een aansluiting op de meterkast hoeft te maken. Met als 1 van de grote voordelen dat het installatiewerk op de bouwlocatie met 15% kan dalen. Bovendien zitten de stopcontacten meteen op de goede plaats. Ook is de verwachting dat de faalkosten aanzienlijk verminderen.”

Samenwerkingsverband

De nieuwe ontwikkelde prefab-wand is het resultaat van een samenwerkingsverband van 3 bedrijven: Heembeton, Niko en Smart Elektra. Heembeton is gespecialiseerd in het produceren, leveren en monteren van prefab betonnen elementen, Smart Elektra richt zich op de elektro-infrastructuur en Niko is gespecialiseerd in onder meer elektrisch schakelmateriaal. Naast de prefab betonnen wand is opvallend dat de gebruikte stopcontacten bij de oplevering van de wand standaard voorzien zijn van dekseltjes. Tijdens het schilderen of behangen van de wand blijven de dekseltjes op de stopcontacten zitten. Als de klus geklaard is, kunnen deksels eraf en kan de afdekplaat erop. Een kwestie van pull and play, kenschetsen de betrokken bedrijven de nieuwe elektro-installatie.

De bedenkers van de wand hebben ook de ogen op de toekomst gericht gehouden, getuige de naar eigen keuze in te vullen uitbreidposities. Op 20 cm afstand van elk stopcontact in de wand is een ruimte gereserveerd voor een ander dubbel stopcontact. “Deze uitbreidposities maken het mogelijk om de woning aan te passen aan veranderende behoeften”, verduidelijkt  Van Den Eeckhaut. “Op het moment van oplevering van de woning is de elektrische installatie namelijk al bijna verouderd. Bovendien veranderen de wensen van de bewoners in de loop van de tijd. Bijvoorbeeld doordat zij opeens een aansluiting voor een extra TV of een nieuwe data-aansluiting willen. Ook in verband met de mogelijkheid om bijvoorbeeld een huis automatiseringssysteem aan te brengen of een op afstand bediende zonwering zijn de extra stopcontacten een uitkomst.”

Mogelijkheden voor energiemonitoring

Een basisinstallatie bij een standaard gezinswoning ziet er volgens deze aanpak als volgt uit: 9 enkelvoudige schakelaars, 4 tweevoudige schakelaars, 42 stopcontacten, 23 uitbreidposities, 2 tv-aansluitingen en 1 telefoonaansluiting. De genoemde uitbreidposities bevinden zich naast elk dubbel stopcontact. Het is daarbij mogelijk om ook een installatie aan te leggen met mogelijkheden voor energiemonitoring en voor installaties op het gebied van zorg en comfort. Kortom: een oplossing die op de toekomst is gericht.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijkert Knoppers

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht