Onder meer Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences staan in de startblokken om de eerste plantaardige brug ter wereld te maken.
Dankzij de toegekende onderzoeksubsidie van Stichting Innovatie Alliantie (SIA) is de komst van een brug in Terneuzen die compleet bestaat uit plantenmateriaal een stap dichterbij.
Brug van natuurlijk materiaal
“Dit moet de eerste echte biobased brug worden, een brug die bestaat uit natuurlijk materiaal”, stelt projectmanager Douwe-Frits Broens van het Centre of Expertise Biobased Economie (CoE BBE), bestaande uit Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Daarnaast werken NPSP, provincie Zeeland, CBK Zeeland en de gemeente Terneuzen aan dit project mee.
De brug met een overspanning van 30 meter bestaat uit vlasvezels, bioschuim en bioharsen. “We hebben met deze brug als doel om kennis te ontwikkelen, die we in de toekomst in allerlei projecten kunnen inzetten.”
Biobased economy
Dit project rond een biobased brug staat niet op zichzelf. Zo is er een samenwerking tussen de regio’s West-Brabant en Zeeland: de zogeheten Biobased Delta. Multinationals, het mkb, overheden en kennisinstellingen richten zich samen op de biobased economy. “Deze brug is een testcase”, legt Broens uit. “Alleen al om te zien hoe lang het materiaal meegaat. Het is tenslotte van oorsprong vergankelijk materiaal.” Toch staat volgens hem het leereffect voorop. “Dat is essentieel.”