Hans Korbee
Expert circulaire bouweconomie,
Auteur: Hans Korbee
Op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober 2014, opende de Amsterdamse loco burgemeester Eric van der Burg het eerste permanente gebouw in het Excellente Gebied Houthaven. De huidige tijdelijke studentenhuisvesting tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ zal stapsgewiijs plaatsmaken voor een klimaatneutrale woonwijk voor ruim 2000 bewoners.
Om de ontwikkeling van de nieuwe wijk optimaal te faciliteren is het begrip ‘Brede School’ ruim opgevat. Het gebouw van 6.000m2 huisvest niet alleen 3 scholen, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen, maar ook een ruime gymzaal, een aula met theatermogelijkheden, horecavoorzieningen en te verhuren kantoorruimtes.
De keuze voor multifunctionaliteit, flexibiliteit en meervoudig gebruik is de eerste dimensie van duurzaamheid: meer doen met dezelfde ruimte. ‘Dit gebouw kan 24 uur per dag gebruikt worden’ aldus architect Marlies Rohmer tijdens de opening.
Vervolgens zijn de energiestromen aangepakt; het gebouw moest klimaatneutraal worden. Complicerende factor: het gebouw moest tevens voldoen aan de hoogste eisen van het PvE Frisse Scholen ofwel veel licht en lucht. Goede isolatie, warmteterugwinning en overal gebruik van daglicht reduceren de energievraag van het gebouw. Zo ontvangt de gymzaal binnenin het gebouw daglicht van boven. Zelfs de onderliggende aula ontvang daglicht van twee zijden. De energievraag is vervolgens duurzaam ingevuld. Koude uit het IJ, warmte van de stadsverwarming en elektriciteit van zonnepanelen op het dak.
De derde dimensie van duurzaamheid, na ruimte en stromen, is de dimensie tijd. Het robuuste gebouw staat er vrijwel voor de eeuwigheid. Twee liften zorgen voor toegankelijkheid voor iedereen, nu en in de toekomst. Er is gekozen voor extra hoge verdiepingen waardoor ruimtes veel functiewisselingen mogelijk maken. En ook de indeelbaarheid is zeer flexibel.
Daar wordt nu al gebruik van gemaakt; tijdelijk huisvest het gebouw ook het 4e Gymnasium. Zodra deze school een eigen gebouw krijgt in de wijk, kunnen de twee blijvende scholen met de wijk meegroeien. Ook de hoeveelheid te verhuren kantoorruimte kan groeien en krimpen, afhankelijk van de behoefteontwikkeling. Duurzaamheid in 3D: Amsterdam is een icoon rijker.
Expert circulaire bouweconomie,