Het ROC West-Brabant in Breda realiseerde begin 2014 een nieuw gebouw voor de Praktijkschool, met duurzaamheid als kernambitie. Er is onder andere een duurzaam watersysteem en beweging gestuurde verlichting toegepast. Het gebouw wordt 16 oktober officieel geopend.
Al het regenwater dat niet (her)gebruikt wordt verzameld op het eigen terrein. Hiervoor is een retentievijver aangelegd, met een inhoud van 2000 m3. Bij regenval wordt deze hoeveelheid aan water opgeslagen, waarna dit water wordt geloosd op het gemeentelijk systeem.
Educatief onderdeel
Verder zijn diverse toiletgroepen van de school aangesloten op een helofytenfilter en wordt regenwater hergebruikt als doorspoelwater voor toiletgroepen. Het gehele proces rondom het watergebruik- en zuivering behoort tot een educatief onderdeel van de school. De scholieren van de Praktijkschool spelen in de toekomst een belangrijke rol bij de implementatie van het waterbeleid.
Energie en schil
Andere duurzaamheidsmaatregelen die in het gebouw zijn doorgevoerd, zijn onder andere energetisch van aard. Ten behoeve van het opwekken van duurzame energie is het dak van de gymzaal uitgevoerd met een verzwaarde constructie om in de nabije toekomt plaatsing van zonnepanelen mogelijk te maken. De nodige technische aansluitingen hiervoor zijn reeds aangebracht. Alle gevelkozijnen zijn uitgevoerd in aluminium, en de wanden van alle praktijklokalen zijn uitgevoerd in gerecycled plaatmateriaal.
Luchtbehandeling
De luchtbehandelingsinstallatie wordt ingeschakeld middels CO2-meters in de diverse ruimten. Deze CO2-meters registreren de aanwezigheid van mensen en zorgen er voor dat de lucht in de ruimten nooit meer dan 1000 ppm (parts per million) bevat, waardoor deze altijd zuiver is. Indien geen mensen in de ruimten aanwezig zijn, slaat de luchtbehandelingsinstallatie niet aan. Dit bespaart energiekosten.