'Voorbeeldfunctie bekleden'

Vanaf 2018 zitten het RIVM en het CBG in een nieuw gebouw, die verschijnt op het Utrecht Science Park. Het wordt een open en duurzaam pand, dat wordt gebouwd van 2015 tot en met 2018. Beide instituten zijn onderdeel van het ministerie van VWS.

Dit gebouw is toekomstbestendig door zijn robuuste en constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling en capaciteit in verticale transportvoorzieningen.

Daarnaast wordt het energiezuinig door het stimuleren van het gebruik van trappen en de gekozen installatietechnische systemen en apparatuur. De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Zo zal gebruik worden gemaakt van groene energie van een windmolen in de regio. De groene daken en wanden dragen bij aan isolatie in de winter – om te warmte vast te houden – en in de zomer voor de koelte.

Bouw en exploitatie

Zo willen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en uitvoerend consortium StruktonHurks een voorbeeldfunctie bekleden op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame exploitatie. De opdrachtgever van dit project is Rijksvastgoedbedrijf.

Dit consortium is een samenwerkingsverband tussen Strukton, Hurks en Heijmans. Het integrale ontwerp is te danken aan haar samenwerking met Fleix Claus Dick van Wageningen Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten, oth_architecten, Deerns, Peutz, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Vermaat Groep, Yask en Yxion, Maxars en Rebel. Na de in gebruik name heeft het gebouw een looptijd van 25 jaar met een netto contante waarde van zo’n 267 miljoen euro.

Duurzame sloop

Het nieuwe gebouw komt op de plek van het Wentgebouw, dat momenteel duurzaam wordt gesloopt. Naar verwachting is dit in juni 2015 gereed.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht