DWA
De restwarmte van raffinaderij Zeeland Refinery kan nuttig worden ingezet bij de naastgelegen bedrijven Martens Havenontvangst installatie en Covra. Een getekende overeenkomst concretiseert plannen om dit te realiseren en de kans te benutten.
In 2010 gaf DWA het startschot met onderzoek naar mogelijke restwarmtekoppelingen en andere reststromen in het Sloegebied, industrieterrein Vlissingen-Oost. De opdracht werd uitgevoerd voor de provincie Zeeland, die om potentiele business cases vroeg. Het nuttig inzetten van de restwarmte van Zeeland Refinery is zo’n kansrijke casus.
Toepassing
De restwarmte wordt op verschillende manieren ingezet. Zo wordt de warmte op 130 graden afgevangen bij Zeeland Refinery, om via pijpleidingen getransporteerd te worden naar Martens, die de energie gebruikt om de ingezamelde afgewerkte olie (sludge) te verwerken tot schone bruikbare stookolie. Verder wordt de warmtestroom door Covra gebruikt voor klimaatbeheersing in de opslagplaatsen voor nucleair afval.
Het gebruik van fossiele brandstoffen neem af, evenals de uitstoot van CO2. De betrokken partijen ondertekenden langlopende leverings- en afnameovereenkomsten. De koppeling is een van de drie restwarmte-initiatieven binnen de Green Deal Zeeland die de Provincie Zeeland en Zeeland Seaports hebben gesloten met Ministerie van Economische Zaken. Vanuit het Rijk komt een bijdrage van € 1,5 miljoen.
Tweede Green Deal
Naar verwachting wordt in de loop van het jaar een tweede Green Deal Zeeland project afgerond in de Kanaalzone, het havengebied van Terneuzen.