Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort opende eind 2013 de deuren. Een ‘gezonde’ omgeving met veel daglicht, waar het groen van de omgeving als het ware het gebouw wordt binnengehaald, weinig stressverhogend lawaai en gebruik van veel natuurlijke materialen bespoedigen het herstelproces. Alhoewel, wetenschappelijk is dat nog niet bewezen, maar gevoelsmatig is in ieder geval het architectenbureau en het management van het ziekenhuis hiervan overtuigd.
Op donderdag 19 juni organiseerde Ecophon in samenwerking met architectenbureau Atelier Pro een bijeenkomst waarin de zogenaamde Healing Environment-omgeving van het ziekenhuis centraal stond. In de presentatie lag de nadruk op, hoe logisch, het welbevinden van de patiënten en in het verlengde daarvan, personeel en bezoek. Tijdens de presentatie wees Dorte Kristensen, architect-directeur van Atelier Pro erop dat in dit ziekenhuis, door de overzichtelijke structuur, bezoekers en patiënten wèl de weg kunnen vinden. “Ook dat zorgt dat mensen zich prettig voelen in deze omgeving, uiteraard voor zover je je in een ziekenhuis prettig kunt voelen.”
Duurzaamheidsambities
De zorgvuldige keuze voor de materialen en technieken hebben ervoor gezorgd dat het ziekenhuis uiteindelijk een GreenCalc+ label B met een score van 233 heeft ontvangen. Bij het ontwerp is gekozen voor veel daglicht, zodat de patiënt zich altijd kan oriënteren. Zo is spaarzaam omgegaan met kunstmatige verlichting, dus geen grote velden met tl-balken, maar verlichtingsarmaturen die indirect licht geven en afgestemd zijn op het wisselend daglicht. “En het was onze wens om een flexibel gebouw te maken”, benadrukte Kristensen.
“De verpleegafdelingen hebben bijvoorbeeld een meer algemene bouwstructuur. De poliklinieken en het Gezondheidscollege hebben het casco van een standaardkantoor en daarmee een conventioneel bouwstructuur. Zo zou in de toekomst de functie van de kantoren ook aangepast en eventueel uitgebreid kunnen worden, hetgeen ook geldt voor de verpleegafdeling. Bij het energieverbruik hebben we bewuste keuzes gemaakt. Zo zijn de kantoren niet uitgerust met airconditioning. Door de inrichting en de isolatie wordt het zomers niet extreem warm. Bij de bouw is gebruik gemaakt van betonkernactivering. Met een minimale verwarming kunnen we het totale gebouw zomer en winter op temperatuur houden.”
Geluid
In haar presentatie benadrukte Jikke Reinten, Concept Developer Healthcare bij Ecophon de stress verhogende invloed van geluid. “Uit diverse onderzoeken blijkt dat lawaai zorgt voor een verhoogde hartslag. Zeker als dat ten koste gaat van de nachtrust heeft dat een negatieve invloed op herstel. Ook is er een rechtstreeks verband tussen geluid en pijn en in het verlengde daarvan de vraag naar meer medicijnen. Het terugdringen van geluid heeft deels te maken met bewustwording. Bijvoorbeeld personeel dat zich ervan bewust is dat het niet te hard moet praten, maar ook bijvoorbeeld geen telefoontjes plegen in openbare ruimtes. Anderzijds heeft het ook te maken met het materiaalgebruik in een ruimte en de routing van het ziekenhuis. Zo vindt het goederen- en patiëntenvervoer zoveel mogelijk plaats buiten het zicht en gehoor van patiënten en bezoek. Ook daarmee creëer je rust.”
Sociale duurzaamheid
Tijdens de afsluitende rondleiding kwam het gesprek nog even op het onderwerp ‘duurzaamheid’. Naast de betonkernactivering, het optimaal gebruik van daglicht, het gebruik van FSC-hout en de afwezigheid van airco’s op de kantoren kwam het woord ‘duurzaam’ niet echt aan bod. Een van de aanwezigen plaatste daar echter een terechte opmerking over. “Praat je over duurzaamheid, dan heb je het dus over people, planet, profit. In een gebouw waar healing environment zo centraal staat, is op deze wijze ook sprake van duurzaamheid.”
Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl