Van puin tot woning in 1 dag

Met zijn initiatief De Mobiele Fabriek kan Gerard Steijn mensen in sloppenwijken en rampgebieden in 1 dag een nieuwe woning geven. Hiervoor heeft hij enkel puin nodig.

Aan de hand van het Q-Brick Systeem zorgt De Mobiele Fabriek ervoor dat bouwpuin na een ramp of na de sloop van een gebouw verandert in stapelbare stenen. “We maken ze in de vorm van legostenen”, legt Steijn uit. “Deze vorm zorgt voor een oersterke constructie en maakt metselspecie overbodig. Mede hierdoor zij de bouwblokken goedkoper en gaat het bouwen sneller. Daarnaast is het hergebruik van puin beter voor het milieu dan het gebruik van dure grondstoffen.”

Amsterdamse haven

Met dit idee deed hij in 2012 succesvol mee aan een tender van de Europese Unie, dat zocht naar een programmaconcept om rampgebieden bij de wederopbouw te helpen aan de hand van lineair bouwen. Steijn was niet de enige, want in het totaal mochten 15 bedrijven, organisaties en instellingen, waaronder het Rode Kruis en de TU Eindhoven, hun idee uitvoeren binnen een door de EU geformeerd consortium.

Inmiddels heeft De Mobiele Fabriek ook succesvol bewijs geleverd. “In de Amsterdamse haven hebben we vorig jaar met uit bouwpuin getransformeerde Q-Brick zogeheten transitional shelters gemaakt. Deze huizen willen we vanaf eind augustus ook in Haïti maken.” Dit Latijns-Amerikaanse land in de Caraïbische Zee heeft namelijk nog steeds last van de gevolgen van de zware aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter, die op 12 januari 2010 plaatsvond. “Na ruim 4 jaar wonen zo’n 300.000 slachtoffers van die aardbeving daar nog steeds in tenten. Van al het puin daar kunnen we voor 1 miljoen kleine woningen van zo’n 18 tot 20 m2 zorgen. Dat is namelijk de VN-afmeting voor een transitional shelter. Hierin komt een gezin van 4 à 5 personen te wonen”, legt Steijn uit.

Een transitional shelter

Terpen van puin

Het voordeel van deze noodwoningen is dat ze demontabel en aardbevingbestendig zijn. Voor dit laatste aspect wijst Steijn op de werking van kunstmatige heuvels langs de Waddenkust. “We gebruiken hiervoor onze kennis over terpen. Deze maken we van het daar aanwezige puin. Door van kleine puinbrokken terpen te maken, en daarop de transitional shelters te plaatsen, vangen ze aardbevingsschokken op.”

Het pilotproject in Haïti bestaat uit 30 woningen voor evenzoveel gezinnen. “Binnen een dag hebben we de muren voor 1 woning opgezet. Maar daarmee zijn we er natuurlijk niet. Uiteindelijk verwacht ik dat we een halfjaar bezig zijn om deze woningen ook van alle benodigde voorzieningen te voorzien.”

Banen creëren

De bedoeling is dat de Haïtianen het meeste werk doen: zo vergruizen ze het puin tot brokstukken van 2 cm. “Van dat vergruisde puin maken we vloeibaar beton dat we in de vorm van een legoblok gieten”, vertelt hij. “Met een visual e-learningprogramma leren we ze hoe ze met deze blokken het best een woning kunnen bouwen.”


Bouwen met stenen uit De Mobiele Fabriek

Op deze manier wil Steijn banen creëren voor de plaatselijke bevolking en zo bijdragen aan de lokale economie. “Uiteindelijk wil ik dat de plaatselijke bevolking zo snel mogelijk op haar eigen benen kan staan. Daarom laten we haar ook meedenken: we maken niet alleen bouwstenen voor woningen, maar het pilotproject bevat ook een gemeenschapshuis. Als we verdergaan, zorgen we ook voor ziekenhuizen, scholen en andere voorzieningen zoals zonnepanelen. Zolang de bevolking zelf aangeeft, dat ze het nodig heeft en hieraan ook zelf bijdraagt.”

Crowdfunding

Om het eerste prototype van De Mobiele Fabriek te bouwen, heeft hij uiterlijk 10 juli € 85.000 nodig. Via crowdfunding heeft hij half juni 70% van dit benodigde bedrag opgehaald. Hij is ervan overtuigd dat hij totale bedrag gaat halen. “Ik spreek niet echt een bepaalde sector aan, want bedrijven uit allerlei verschillende branches en diverse andere betrokkenen hebben voor financiële bijdragen gezorgd. Ik ga ervanuit dat ik eind augustus in Haïti hiermee kan beginnen.”

Wilt u dit initiatief financieel ondersteunen? Kijk dan eens op Doorgaan.nl.

Deel dit artikel

permalink