De eerste beweegbare klapbrug van biocomposiet-materialen wordt in Emmen gemaakt. Deze wereldprimeur werd onlangs in Machinefabriek Emmen gepresenteerd. Frankwin van Beers, algemeen directeur Dierenpark Emmen, Jan Dobben, directeur BVGO Noord VolkerWessels en Derk Jan Weeke, directeur Machinefabriek Emmen ondertekenden een intentieverklaring.
Nooit eerder werden biocomposieten, oftewel innovatieve biobased bouwmaterialen, gebruikt in een zwaar belaste constructieve toepassing als een beweegbare brug toegepast. Biocomposieten bestaan uit natuurlijke vezels en een natuurlijke matrix. In het geval van deze brug worden vezels van een vlasplant ingezet. Biocomposieten leggen geen beslag op schaarse fossiele grondstoffen en koppelen hoge mechanische eigenschappen aan een laag gewicht. Opmerkelijke feiten over de brug zijn: een besparing in energiegebruik door lichte brug constructie en minimaal 50 procent gewichtsbesparing ten opzichte van conventionele oplossingen.
DPE Next
Het Dierenpark en VolkerWessels bouwen samen een geheel nieuw park (werktitel DPE Next) op de Noordbargeres in Emmen. In dit nieuwe park moet veelvuldig gebruik worden gemaakt van regionale, biobased en gerecyclede materialen. Maarten Epema (draaijer+partners; expert bij Duurzaam Gebouwd) is namens DPE Next kartrekker voor het initiatief Duurzame Bouwmaterialen van het Innovatie en Kennisplatform Drenthe en tevens initiatiefnemer / aanjager voor het innovatietraject rond deze biocomposiet brug.
3D-impressie van de biocomposietbrug door Machinefabriek Emmen
Brug
Een innovatie die hieruit is voortgekomen is de beweegbare klapbrug van biocomposiet-materialen. Voor dit project werkt Machine Fabriek Emmen intensief samen met een consortium van gespecialiseerde bedrijven, waaronder het Composite Technology Centre. Het innovatieproces is begeleid door Stenden Polymer Research and Education en Syntens.