Binnenkort wordt in Nijmegen een nieuw warmtenet gerealiseerd, als gevolg van een gesloten Green Deal. Doelstelling is om in de wijken Waalsprong en Waalfront 21 miljoen kilo CO2 te besparen, wat neerkomt op een reductie van 70 procent ten opzichte van individuele ketelverwarming voor woningen.
Betrokken bij de Green Deal zijn ARN, Alliander, Nuon, provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. Om de geambieerde CO2-reductie mogelijk te maken is het gebruik van restwarmte essentieel.
Michiel Hustinx, programmamanager klimaat en energie, vertelt over het project: “Nijmegen heeft duurzame ambities die onder andere tot uiting komen in het stadsdeel Waalsprong.” Van belang bij het project is dat de afvalcentrale van ARN zes kilometer verderop ligt. Hustinx: “Die lengte, de boringen onder de Waal en het Maas-Waalkanaal én de aanpassing van de afvalcentrale zorgen ervoor dat met het hele project forse investeringen zijn gemoeid.”
Positieve stimulans
De overheid draagt volgens de afspraak in de Green Deal 2,5 miljoen euro bij. Het totale investeringsbedrag is echter 100 miljoen euro. Toch is het Nijmegen gelukt om al kort na het ondertekenen van de Green Deal de contracten rond te krijgen. “De Green Deal bleek hierbij een positieve stimulans”, aldus Hustinx.
Interesse
Inmiddels blijkt dat bedrijven en andere stadsdelen geïnteresseerd zijn in de benutting van restwarmte. Hustinx: “Er is belangstelling om het hoofddistributienet uit te breiden. Bijvoorbeeld naar het station en de universiteit. Daarnaast is op het bedrijventerrein Oost- en Westkanaalhavens veel animo. De hoofdleiding loopt door dit terrein en bedrijven geven aan hier graag gebruik van te maken. De belangstelling is zelfs zo concreet dat we het tracé iets hebben verlegd om aansluitingen in de toekomst mogelijk te maken.”