Nieuwe impuls aan waterstof als duurzaam alternatief

Een Europees project, bestaande uit negen bedrijven en wetenschappelijke organisaties, geeft een nieuwe impuls aan waterstof als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Efficiëntere productie van waterstof uit biomassa moet de toepassing van waterstof naar een hoger niveau tillen.

In het project is Heijmans betrokken als producent en leverancier van biomassa die voortkomt uit het snoeien van bermgras. Het consortium, genoemd Hy-TIME, werkt onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research aan de ontwikkeling van een efficiënt proces voor fermentatie van biomassa op hoge temperaturen.

Hierbij moeten alleen bacteriën overleven die waterstof aanmaken. De komende tijd zoekt het consortium naar een efficiënte manier om het waterstofgas op te werken naar de gewenste kwaliteit.

Resultaten
Volgens Pieternel Claassen, projectcoördinator, is het project halverwege en zijn er belangrijke resultaten geboekt. Zo wordt er met een ‘packed bed reactor’ van vijf liter een productie bereikt van 2,5 waterstof per dag. Uiteindelijk is het doel om één tot tien kilogram per dag te maken. Voor het einde van 2014 wil Hy-TIME de reactor opschalen naar vijftig liter en vervolgens naar vijfhonderd liter.

Potentie
Wageningen UR verwacht dat het minstens tien jaar duurt voordat bio-waterstof op commerciële schaal wordt geproduceerd. Ondanks dat heeft de brandstof volgens de organisatie veel potentie; zo zullen er steeds meer auto’s op de markt verschijnen met een waterstofmotor. Daarnaast acht de organisatie het bouwen van kleinschalige productie-installaties ten behoeve van decentrale elektriciteitsopwekking in warmtekrachtinstallaties veelbelovend.

Hy-TIME
Naast Heijmans en Wageningen UR Food & Biobased Research nemen onder andere Awite Bio-energie uit Duitsland en Veolia Environment Recherche & Innovation uit Frankrijk deel aan het project. Hy-TIME wordt medegefinancierd door het Europese fonds van de Fuel Cells & Hydrogen Joint Undertaking.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans