Kennisbank toont succesvolle herbestemmingsprojecten

Een kennis- en projectenbank geeft antwoord op de groeiende vraag naar goede voorbeelden van herbestemming. Sinds 2010 werden dergelijke projecten geanalyseerd, beschreven en van fotomateriaal voorzien. Inmiddels zijn er 200 ‘Best Practices’-projecten in de bank opgenomen.

Ten behoeve van de kennis- en projectenbank heeft het Nationaal Programma Herbesteding samen met haar partners de analyses gemaakt. De meeste projecten zijn gekoppeld aan een uitgebreider digitaal dossier. Hierin wordt dieper ingegaan op bepaalde aspecten; er zijn dossiers over financiering, ontwerp, duurzaamheid, krimp en tijdelijk gebruik.  

Van de 200 projecten heeft Boei er meer dan twintig geanalyseerd op financiële aspecten, terwijl Actiz-Aedes vernieuwende zorgprojecten heeft aangeleverd. Daarnaast is de Bond Nederlandse Architecten bezig geweest met projectanalyse op de rol van ontwerper.

Opengesteld
De website van de kennisbank is inmiddels opengesteld voor niet-partners om projecten aan te leveren. Opmerkelijk is dat de functie om per categorie naar panden te zoeken; op deze manier is het mogelijk om alleen projecten weer te geven die in het hokje ‘boerderij’, ‘kerk’ of ‘industrieel’ vallen.

Op de hoogte
Het e-magazine van het Nationaal Programma Herbestemming houdt geïnteresseerden op de hoogte van nieuwe voorbeeldprojecten. Daarnaast heeft Nai/010 uitgevers in opdracht van het Nationaal Programma Herbestemming het boek ‘Herbestemming in Nederland; nieuw gebruik van stad en land’ uitgebracht, met daarin beschreven 25 voorbeeldprojecten.

Deel dit artikel

permalink