Een duurzaam herontwikkeld kantoorpand in Rotterdam werd volledig ingericht voor het Nieuwe Werken en kreeg een WKO-installatie met een aansluiting op het warmtenet. Bij de besluitvorming voor het getransformeerde pand werd BREEAM-NL Very Good als streefcriterium aangehouden.
Onlangs werd de nieuwe hoofdvestiging van Joulz aan het Willemsplein betrokken. In juni 2011 werd het huurcontract getekend met projectontwikkelaar LSI, waarbij Joulz twee belangrijke eisen formuleerde. Allereerst moest het pand duurzaam herontwikkeld worden en ten tweede moest het gebouw minimaal een BREEAM-NL Very Good certificering in de wacht slepen.
Certificering
Bart Kortekaas, manager Vastgoed bij Joulz, vertelt over de laatstgenoemde ambitie: “Het streven was en is dat dit pand voldoet aan de criteria van het zogenoemde BREEAM-NL Very Good duurzaamheidslabel. Je moet er echter continu aan werken om het label te behouden.” Naast de BREEAM-certificering stond de inrichting voor het Nieuwe Werken op het programma.
In het kader van deze nieuwe werkmethodiek kent het pand geen vaste werkplekken meer, maar zijn er verschillende typen werkplekken die zijn toegespitst op de aard van het werk. Naast tevreden werknemers levert dit ook kostenbesparing op: er zijn 250 werkplekken voor 375 medewerkers, waardoor men op vierkante meters bespaart.
Lokale opwekking
Samen met Eneco is lokale opwekking van warmte en koude tot stand gekomen. Eneco realiseerde een WKO-installatie met aansluiting op het warmtenet. Gevolg van de ingreep is minder verlies van energie door de lokale opwekking en opslag van warmte en koude, met meer leveringszekerheid. Léon Stute van Eneco vertelt: “Door de combinatie van de WKO en de aansluiting op het warmtenet, dat wordt gevoed met restwarmte vanuit de industrie zijn de wensen van LSI als pandeigenaar en Joulz als huurder met betrekking tot duurzaamheid en CO2-besparing te realiseren. “